joi, 19 mai 2011

Lupoaica se mărită, iar maimuțele se mută pe insulă (video, Grădina Zoologică din Chişinău)
Animale și păsări care să viețuiască mai confortabil, o ”insulă a maimuțelor” locuitorii căreia se vor deplasa nestingheriți pe funii-liane, câteva lacuri și izvoare, un parc de distracții modern, terase primitoare și alei mult mai frumos amenajate -  acestea sunt planurile de transformare a Grădinii Zoologice din Chișinău într-un loc de agrement care le-ar prilejui și mai multă bucurie vizitatorilor și i-ar captiva de dimineață până în seară.

Galerie Foto
Proiectul poate deveni realitate în numai 2-3 ani, dacă vor fi atrase fonduri europene substanțiale. Dacă efortul financiar va fi suportat doar de modestul buget al municipiului Chișinău, va trebui să așteptăm transformarea o perioadă mult mai îndelungată – 15 ani, întregul termen prevăzut de proiect, am aflat din discuția cu directorul adjunct al Grădinii Zoologice, Sergiu Pânzaru. Chiar și în condițiile actuale, păsările și animalele se bucură de primăvară, iar oamenii de compania lor.


”Spre deosebire de oameni, animalele nu au capacitatea de a se preface. Ele se arată așa cum sunt - ostile sau prietenoase”, ne-a spus Sergiu Pânzaru, colonel în rezervă al Armatei, fost profesor universitar și mare iubitor de animale, pentru care munca la menajerie înseamnă împlinirea unui vis.

Una dintre noutățile Grădinii Zoologice este că lupoaica Ghella, care a împlinit 9 ani, își așteaptă mirele, care va sosi în curând de peste hotare. Apropo, Ghella este un personaj important în Republica Moldova: FC ”Dacia” a câștigat campionatul republicii la fotbal 2010-2011 având-o ca mascotă.

 
Ghella
Ce se mai întâmplă la Grădina Zoologică, teritoriul căreia s-a extins în ultimii doi ani cu 14 hectare, aflați din discuția noastră cu Sergiu Pânzaru și, bineînțeles, vizionând înregistrarea video și pozele realizate de ARENA. Momentele pe care n-a reușit să le surprindă cameramanul Aurel Obreja nu i-au scăpat fotoreporterului Igor Rotari și viceversa.

În zilele de sărbătoare sau la sfârșit de săptămână, pe parcursul sezonului cald, numărul vizitatorilor Grădinii Zoologice se ridică la 2.000 de persoane. Prețul biletelor a rămas neschimbat: 10 lei pentru maturi și 5 lei pentru copii.


Eleonora Lisnic

Arena.md 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului