joi, 23 iunie 2011

Corina Fusu, Boris Vieru și Ghenadie Ciobanu despre relația Republicii Moldova cu UE (video)


Mobilizare generală: 2011 – an crucial pentru Republica Moldova


*Uniunii Europene i s-a cerut „să confirme perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE”. „Republica Moldova - istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic”.

*Europarlamentarii cer Republicii Moldova să asigure stabilitatea politică, să facă ordine în Justiţie şi să-şi însuşească rapid standardele europene în domeniul securităţii alimentare.

*Raportorul Graham Watson subliniază că 34,5% din populaţia Republicii Moldova este săracă. El cere Comisiei Europene ca banii acordaţi de UE să ajungă şi la oamenii care o duc greu.


Comitetul de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova solicită o perspectivă sigură de aderare a Republicii Moldova la UE, în declaraţia adoptată la finalul reuniunii sale din 15-16 iunie, a 13-a la număr, desfăşurată la Bruxelles. Comitetul a subliniat că „sprijină obiectivul Republicii Moldova, ca stat european, de a deveni membru al UE în viitor” şi a solicitat Comisiei Europene, Consiliului și statelor membre ale UE „să confirme perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE”.


Declaraţia finală a Comitetului de Cooperare Parlamentară Uniunea Europeană - Republica Moldova a fost prezentată miercuri, 22 iunie, într-o conferinţă de presă, de către deputaţii Corina Fusu, copreşedinte al Comitetului din partea Republicii Moldova, Boris Vieru şi Ghenadie Ciobanu. Comitetul este constituit din 14 europarlamentari şi 14 deputaţi de la Chişinău, copreşedinte din partea Parlamentului European fiind Monica Macovei (România).
„Negocierile pentru Acordul de Asociere UE - Republica Moldova sunt în etapă avansată”, a declarat Corina Fusu. „În ceea ce priveşte Acordul de Liberalizare a Vizelor, Republica Moldova s-a angajat să adopte un pachet de 39 de legi. Iar în ceea ce priveşte Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, iată că la 20 iunie s-a decis să se pornească negocierile cu Republica Moldova şi pe acest acord, ca şi pe Acordul de integrare a Republicii Moldova în spaţiul aerian european”, a menţionat Corina Fusu.Deputatul Ghenadie Ciobanu, a apreciat, cu optimism, că Republica Moldova are toate şansele să avanseze rapid în negocierile cu UE, pentru că „au rămas lucruri foarte simple pe care să le facem”.Declaraţia finală a Comitetului reflectă stadiul actual al relaţiilor Republica Moldova – UE, iar mesajul pe care l-au transmis europarlamentarii către societatea din Republica Moldova a fost următorul: „anul politic 2011 este unul crucial pentru Republica Moldova şi trebuie valorificat sub toate aspectele”, potrivit deputatului Boris Vieru.


„Derularea rapidă a reformelor, încheierea Acordului de Asociere, încheierea Acordului de Liber Schimb - toate aceste lucruri pot fi făcute doar prin asigurarea stabilităţii politice interne”, care presupune alegerea preşedintelui şi evitarea alegerilor parlamentare anticipate, a adăugat parlamentarul.
Boris Vieru a subliniat că „este foarte important să mergem în paralel: pe Acordul de Asociere şi pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”. Deputatul a semnalat că recomandările europarlamentarilor au vizat, ca de obicei, reforma Justiţiei, intensificarea combaterii corupţiei, dar şi viteza redusă de racordare la standardele europene de securitate alimentară, precondiţie esenţială în cazul Acordului de Liber Schimb cu UE.


La Bruxelles, deputaţii de la Chişinău au participat şi la şedinţa Comisiei permanente de politică externă a Parlamentului European, la care raportorul pentru Republica Moldova, Graham Watson, a prezentat un raport şi un proiect de rezoluţie ce urmează a fi aprobate în septembrie de Parlamentul European.


În raportul său, europarlamentarul britanic apreciază că „Republica Moldova este o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic”. Una dintre recomandările sale vizează creşterea nivelului de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova. Raportorul subliniază că 34,5% din populaţia Republicii Moldova este săracă şi recomandă Comisiei Europene să restructureze asistenţa financiară acordată astfel încât să asigure protecţia socială a categoriilor vulnerabile.


Din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Reuniunea din 15-16 iunie a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, condusă de Corina Fusu (PL), au făcut parte deputaţii Ghenadie Ciobanu (PLDM), Ina Şupac (PCRM), Andrian Candu (PDM), Boris Vieru (PL), Nae-Simion Pleşca (PLDM).


Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, care se reuneşte o dată pe an, reprezintă un for care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova.

Eleonora Lisnic
Arena

Comunicatul distribuit jurnaliştilor cu prilejul conferinţei de presă şi 
Declaraţia finală a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – RM: COMUNICAT DE PRESĂ
Recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova

Chişinău, 22 iunie 2011 – Recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, adresate autorităţilor Republicii Moldova şi instituţiilor UE, au fost adoptate în cadrul celei de-a XIII Reuniuni a Comitetului, desfăşurată la Bruxelles, în perioada 15-16 iunie 2011. O conferinţă de presă la acest subiect a fost susţinută astăzi de către deputaţii Corina Fusu, Ghenadie Ciobanu şi Boris Vieru.

Recomandările Comitetului de Cooperare Parlamentară se referă la relaţiile între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, evoluţiile interne din Republica Moldova, cooperarea regională şi soluţionarea diferendului transnistrean.

Declaraţia finală adoptată subliniază importanţa crucială a reformelor iniţiate în dezvoltarea democratică a ţării noastre şi în realizarea obiectivului ca Republica Moldova să devină membru al UE în viitor. În acest sens, se solicită acţiune coordonată din partea UE şi a altor donatori pentru sprijinirea reformelor. Oficialii europeni salută ritmul constant al negocierilor privind Acordul de Asociere între UE şi RM, precum şi adoptarea rapidă a unui Plan de Acţiune de abordare a recomandărilor Comisiei Europene, solicită Comisiei Europene şi autorităţilor RM să lanseze negocierile privind Zona de liber schimb aprofundat şi comprehensiv până la sfârşitul anului 2011 şi îndeamnă instituţia europeană să aloce asistenţă financiară specială pentru a ajuta Republica Moldova în acest sens. O altă recomandare adresată UE este să formuleze o ofertă privind liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova cel puţin la fel de generoasă sau chiar mai generoasă în ceea ce priveşte calendarul şi conţinutul decât ceea ce a fost propus statelor vecine.

Totodată, Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova invită conducerea ţării noastre să facă tot posibilul pentru a asigura stabilitatea internă pe termen lung şi pentru a încuraja dialogul cu toate partidele politice, ca un mijloc de a depăşi actualul impas constituţional şi a evita alegerile parlamentare anticipate. În alt context, autorităţile judiciare competente sunt invitate să aducă în faţa justiţiei pe autorii crimelor şi încălcărilor grave ale drepturilor omului în timpul protestelor stradale de după alegerile din 5 aprilie 2009, asigurând o investigaţie completă, transparentă şi imparţială.

Principalele subiecte discutate în cadrul Reuniunii Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova au vizat starea actuală a cooperării dintre UE şi Republica Moldova, implementarea recomandărilor anterioare ale Comitetului, evoluţiile în promovarea reformei politice, economice şi sociale în Republica Moldova, stadiul actual al implementării Planului de Acţiuni privind liberalizarea vizelor şi al negocierilor privind Acordul de liber schimb aprofundat şi comprehensiv, progresele înregistrate în reforma justiţiei, perspectiva soluţionării conflictului transnistrean, cooperarea regională etc.

Din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, condusă de deputata Corina Fusu, copreşedintele Comitetului din partea Republicii Moldova, au făcut parte deputaţii Ghenadie Ciobanu, Ina Şupac, Andrian Candu, Boris Vieru, Nae-Simion Pleşca.

Comitetul de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, care se reuneşte o dată pe an, reprezintă un for care exercită controlul parlamentar asupra implementării Acordului de Parteneriat şi Cooperare dintre Parlamentul European şi Parlamentul Republicii Moldova.

Secţia Relaţii cu mass-media a Parlamentului Republicii MoldovaCOMITETUL DE COOPERARE PARLAMENTARĂ

UE-REPUBLICA MOLDOVA

CEA DE-A 13-A REUNIUNE

15-16 iunie 2011
BRUXELLES

               Co-președinți: Dna Monica MACOVEI și dna Corina FUSU

Proiect de Declarație Finală și Recomandări conform Articolului 89
al Acordului de Parteneriat și Cooperare


Sub co-preşedinţia dnei Monica MACOVEI (PPE, România) şi dna Corina FUSU (Partidul Liberal, Republica Moldova) reuniunea a treisprezecea a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova a avut loc la Bruxelles, la data de 15 – 16 iunie 2011. Comitetul a făcut schimb de opinii cu Dna Daniela CUJBA, în numele Guvernului Republicii Moldova, Dl John KJAER, în numele Uniunii Europene şi Dl Peter VAN DEN HEUVEL, în numele Comisiei Europene.

Comitetul de Cooperare Parlamentară:

                                  Relațiile între Uniunea Europeană și Republica Moldova

 1. Subliniază importanţa crucială a reformelor în curs de desfăşurare şi a dezvoltării democratice pentru integrarea europeană şi sprijină obiectivul Republicii Moldova, ca stat european, de a deveni membru al UE în viitor; solicită Comisiei Europene, Consiliului și statelor membre ale UE să confirme perspectiva clară a aderării Republicii Moldova la UE, în conformitate cu art. 49 al Tratatului privind Uniunea Europeană; evidențiază faptul că această perspectivă reprezintă o pârghie valoroasă în implementarea reformelor și un catalizator necesar în vederea sprijinului public pentru aceste reforme;

 1. salută Dialogul Comun al Comisiei Europene şi al Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate privind ”Un nou răspuns pentru o vecinătate în schimbare” şi, în special, accentul puternic asupra diferenţei bazate pe meritele individuale ale fiecărui partener şi pe principiul ”mai mult pentru mai mult”; subliniază necesitatea unei abordări echilibrate între dimensiunea estică şi sudică a Politicii Europene de Vecinătate, inclusiv din punct de vedere financiar;consideră că Republica Moldova ar putea beneficia din plin de această nouă abordare, luînd în considerare determinarea sa fermă de a merge înainte cu măsuri concrete în vederea asigurării că reformele sunt durabile şi aduc rezultate tangibile pentru populaţie;


 1. salută ritmul constant al negocierilor privind Acordul de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova; subliniază importanţa crucială a principiilor responsabilităţii comune şi a proprietății comune şi consideră că noul Acord de Asociere va crea un cadru politic semnificativ în vederea aprofundării relaţiilor, accelerării asocierii politice şi integrării economice ulterioare între UE şi Republica Moldova, prin susţinerea reformelor politice şi social-economice, precum şi prin facilitarea apropierii de UE; consideră că noul Acord de Asociere ar trebui să se refere în mod explicit la perspectiva de aderare a Republicii Moldova la UE;

 1. solicită Comisiei Europene şi autorităţilor moldoveneşti să finalizeze pregătirile şi lansarea negocierilor privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) în cadrul negocierilor în curs al Acordului de Asociere, pînă la sfîrșitul anului 2011;

 1. ține cont de Recomandările Comisiei Europene privind reformele cheie pe care Republica Moldova trebuie să le întreprindă pentru a iniția negocierile cu referire la DCFTA lansate în luna octombrie 2010, în urma misiunii sale de constatare a faptelor din luna iunie 2010; salută adoptarea rapidă a unui Plan de Acţiune de abordare a recomandărilor şi încurajează implementarea sa deplină pentru a asigura lansarea promptă; în acest scop, îndeamnă Comisia Europeană să aloce asistenţă financiară specială pentru a ajuta Republica Moldova în abordarea costurilor aferente;

 1. Subliniază importanţa crucială a mobilităţii persoanelor şi salută lansarea Dialogului UE-Republica Moldova privind liberalizarea regimului de vize la data de 15 iunie 2010 şi Planul de Acţiune al Comisiei Europene privind liberalizarea regimului de vize oferit Republicii Moldova la data de 24 ianuarie 2011; salută Programul de implementare a Planului de Acţiune adoptat de către guvern şi invită Republica Moldova să continue adoptarea rapidă şi implementarea legislaţiei necesare şi, în acelaşi timp, apelează la Consiliu şi la Comisie de a utiliza pe deplin oportunităţile oferite în prezent de către Acordul de Facilitare a regimului de vize între UE şi Republica Moldova în vederea implementării eficiente a acestuia, care ar trebui să urmărească facilitarea evidentă a mobilității cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv prin funcționarea adecvată a Centrului Comun de Vize;

 1. Recomandă ca UE să formuleze o ofertă privind liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic, cel puțin la fel de generoasă, în ceea ce privește calendarul și conținutul, sau chiar mai generoasă decît ceea ce a fost propus pentru alte țări vecine;

 1. salută angajamentul clar exprimat de către Guvernul Republicii Moldova de a participa pe deplin în cadrul ”Parteneriatului Estic” şi de a folosi toate oportunităţile oferite de acesta, atât pe căile bilaterale cît şi pe cele multilaterale; salută angajamentul actual al Guvernului Republicii Moldova de a participa activ la toate forurile Parteneriatului Estic; salută evaluarea progresului efectuat în cadrul Președinției Republicii Ungaria și sprijină președințiile ulterioare în continuarea acestor eforturi; în această privință, se așteaptă viitorul Summit al Parteneriatului Estic de la Varșovia, în vederea reafirmării perspectivei de aderare a Republicii Moldova la UE în conformitate cu art. 49 al Tratatului privind Uniunea Europeană;

 1. salută lansarea la data de 3 mai 2011a Adunării Parlamentare EURONEST, deoarece este un instrument multilateral important pentru consolidarea dialogului interparlamentar dintre UE şi partenerii săi estici, astfel încît să fie aduși mai aproape de UE; felicită Republica Moldova pentru nivelul său ridicat de reprezentare şi participare la Reuniunea constitutivă;

 1. salută lansarea Dialogului UE-Republica Moldova privind Drepturile Omului din luna martie 2010 şi solicită autorităţilor Republicii Moldova să urmeze recomandările ce provin din acest dialog structurat;

 1. salută activitatea Grupului Consultativ de Nivel Înalt al UE în Republica Moldova şi îndeamnă la cooperarea sa sporită cu Parlamentul European;

 1. salută încheierea Protocolului la Acordul de Parteneriat şi Cooperare UE-Republica Moldova privind Participarea Republicii Moldova în Programele şi Agenţiile Comunității ca o modalitate de consolidare ulterioară a integrării europene a Republicii Moldova şi a promovării contactelor interumane ;

Evoluții interne în Republica Moldova
                              
 1. salută angajamentul pro-european ferm şi programul cuprinzător de reformă al guvernului Republicii Moldovei şi subliniază importanţa de implementare şi consolidare a reformelor iniţiate; solicită acţiune coordonată din partea UE şi alţi donatori pentru a sprijini astfel de reforme;

 1. salută rezultatul alegerilor anticipate petrecute în luna noiembrie 2010, care au dus la formarea unei Alianțe de guvernare pro-europene; menționează faptul că au avut loc trei alegeri parlamentare în Republica Moldova, și acest lucru solicită o soluţie politică adecvată; invită conducerea Republicii Moldova să facă tot posibilul pentru a asigura stabilitatea internă pe termen lung şi pentru a încuraja dialogul cu toate partidele politice, ca un mijloc de a depăşi actualul impas constituţional și a evita alegerile parlamentare anticipate;

 1. invită autorităţile judiciare competente să aducă în faţa justiţiei pe autorii crimelor şi încălcărilor grave ale drepturilor omului în timpul provocărilor şi protestele stradale care au urmat după alegerile din 5 aprilie, asigurând, astfel, o investigaţie completă, transparentă şi imparţială;

 1. salută evaluarea pozitivă a alegerile parlamentare din luna noiembrie 2010 de către observatorii alegerilor ai OSCE / ODIHR și îşi exprimă speranţa că alegerile locale din luna iunie 2011 vor arăta progrese continue în direcţia respectării standardelor internaţionale;

 1. salută ratificarea de către Republica Moldova a Statutului de la Roma al Curţii Criminale Internaţionale, precum şi a Convenţiei ONU pentru drepturile persoanelor cu dezabilități;

 1. evidenţiază eforturile autorităţilor moldoveneşti de a pune economia pe calea reformei şi salută adoptarea, în martie 2010, a documentului ”Relansăm Moldova” care stabileşte un program amplu de reformă structurală pe termen mediu; invită Comisia să asiste Republica Moldova, atât din punct de vedere financiar, cît şi cu toată expertiza necesară în acest sens;

 1. insistă asupra necesităţii de a continua reforma şi armonizarea cu normele UE în sectorul energetic; consideră că securitatea energetică a Republicii Moldova are o importanţă majoră şi ar trebui să beneficieze de asistenţa şi sprijinul corespunzător din partea Uniunii Europene;

 1. subliniază necesitatea Guvernului Republicii Moldova de a acorda o atenţie sporită situaţiei din categoriile sociale dezavantajate din ţară şi să ia măsuri urgente de combatere a sărăciei şi a excluderii sociale, precum şi reducerea disparităţilor regionale existente în privinţa accesului la ocuparea forţei de muncă şi la resursele sociale şi economice la nivel local; consideră că asistenţa UE pentru Republica Moldova ar trebui să reflecte mai bine această realitate şi programele sale ar trebui să fie reorientate corespunzător;

 1. evidențiază importanţa consolidării statului de drept şi implementarea în întregime a reformei judiciare, intensificarea luptei împotriva crimei organizate şi a corupţiei, care au demonstrat doar progrese limitate; constată că, potrivit Raportului cu privire la progresele înregistrate principala provocare pentru reformarea sistemului juridic reprezintă resursele limitate disponibile; invită UE să ofere asistenţă în acest scop, în calitate de o chestiune de prioritate;

 1. invită autorităţile Republicii Moldova să continue reforma şi modernizarea administraţiei publice, în scopul de a asigura o bună guvernare, precum şi distribuirea corectă a mijloacelor financiare şi administrarea corespunzătoare a acestora de către autorităţile locale spre dezvoltarea întregului teritoriu al țării şi consolidarea democraţiei locale;

 1. subliniază importanța pluralismului tot mai dezvoltat din Republica Moldova și solicită autorităților să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale omului și să abordeze problemele sistemice remarcate în deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului;

 1. sprijină Republica Moldova în adoptarea legislației anti-discriminare cuprinzătoare și eficiente, în conformitate cu acquis-ul comunitar;

 1. accentuează autorităților Republicii Moldova necesitatea de a liberaliza serviciile de trafic aerian, care ar avea un impact semnificativ asupra mobilității cetăţenilor Republicii Moldova;

Cooperarea regională

 1. salută includerea Republicii Moldova în Strategia UE pentru Regiunea Dunării, prezentată la data de 9 decembrie 2010; consideră că Strategia va permite o mai bună coordonare a acţiunii în faţa provocărilor comune şi va favoriza continuarea cooperării regionale şi a integrării europene; accentuează, în continuare, importanța cooperării regionale în spațiul Mării Negre și contează pe participarea activă a Republicii Moldova în cadrul politicilor și programelor UE din acest spațiu, inclusiv în cadrul unei eventuale strategii UE pentru Marea Neagră;

 1. este convinsă de faptul că autoritățile Republicii Moldova vor face tot posibilul pentru a păstra și îmbunătăți relațiile cu țările vecine din partea de Est și Vest, în conformitate cu principiile dreptului internațional; salută participarea activă a Republicii Moldova în cadrul tuturor organizațiilor stabilite în vederea cooperării regionale în Europa centrală și sud-estică;

Cu privire la regiunea transnistreană

 1. salută angajamentul constant din ultimii 2 ani al autorităților Republicii Moldova de a găsi o soluție privind situația din regiunea transnistreană prin mijloace pașnice, în formatul 5+2, în conformitate cu principiile de respect pentru integritatea teritorială, independență și suveranitate a Republicii Moldova; salută reluarea negocierilor în formatul 5+2, în speranța că acestea vor constitui un pas important înainte;

 1. consideră că retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, în conformitate cu obligația asumată de Federația Rusă în cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul din anul 1999, va deschide perspective clare în soluționarea problemei transnistrene;

 1. ia act de încheierea mandatului Reprezentantului Special al UE pentru Republica Moldova la data de 28 martie 2011, avînd în vedere instituirea Delegației UE în Republica Moldova; insistă, totuși, în asigurarea UE de faptul că rolul său proactiv din cadrul negocierilor beneficiază de resurse adecvate, și prevede o implicare mai intensă și directă a UE privind soluționarea politică a conflictului transnistrean;

 1. subliniază necesitatea unei cooperări active şi constructive între autorităţile Republicii Moldova și societatea civilă, şi locuitorii de pe malul stâng al rîului Nistru, în ceea ce priveşte măsurile fundamentale de consolidare a încrederii;

 1. subliniază necesitatea unei cooperări active și constructive între cele două părți cu privire la măsurile fundamentale de consolidare a încrederii, cum ar fi cele prevăzute în sectorul de transport;

 1. salută activitatea realizată de misiunea EUBAM și deschiderea unui oficiu în Chișinău; încurajează sprijinului său constant privind demarcarea întregii frontiere moldo-ucrainene;

*************

 1. consideră că datorită progreselor actuale realizate și interesului consolidat privind dialogul parlamentar constant de calitate, frecvența reuniunilor CCP trebuie sporită, trecînd de la o reuniune anuală la două, urmînd exemplul unor țări din cadrul Parteneriatului Estic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului