vineri, 17 iunie 2011

În discuţia cu Dirk Brengelmann, Marian Lupu a refuzat o invitaţie care nu i-a fost făcutăPerformanţă: La întâlnirea cu Dirk Brengelmann, Marian Lupu a refuzat o invitaţie nefăcută


* Marian Lupu i-a mulţumit lui Dirk Brengelmann pentru suportul acordat de NATO, dar i-a spus că autorităţile de la Chişinău “nu vor devia” de la principiul neutralităţii statului prevăzut de Constituţie în art.11.

* Dirk Brengelmann l-a liniştit pe preşedintele interimar: NATO nu este „anticamera obligatorie” a UE şi Republica Moldova încă n-a soluţionat diferendul transnistrean.    Președintele interimar al Republicii Moldova, președintele Parlamentului,  Marian Lupu, şi ambasadorul Dirk Brengelmann (foto), asistentul Secretarului General NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, au discutat, vineri, 17 iunie, În cadrul unei întrevederi, despre asistenţa NATO acordată Republicii Moldova în contextul implementării Planului Individual de  Acțiuni  al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) și perspectivele acestei cooperări.

De asemenea, interlocutorii au vorbit despre situaţia curentă din Republica Moldova, relatează Serviciul de presă al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.

Dirk Brengelmann a prezidat la Chişinău, la 16 şi 17 aprilie, Reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic în formatul Sesiunii Grupului Consultativ pentru Politica Atlantică, desfăşurată în premieră în capitala Republicii Moldova.
 
Dirk Brengelmann l-a anunţat pe Marian Lupu despre constituirea Fondului de asistenţă destinat Proiectului de distrugere a pesticidelor, menţionând că sprijinul financiar va fi acordat în tranşe, pe măsura formării Fondului. Notăm că Republica Moldova a beneficiat încă în anii trecuţi de sprijinul NATO în domeniul distrugerii pesticidelor – o “bombă ecologică” moştenită de la fosta URSS.

Dirk Brengelmann a mai menţionat la întrevedere preocuparea conducerii NATO pentru accentuarea dimensiunii politice şi de acordare a asistenţei – valori şi principii NATO care, în opinia ambasadorului, au beneficiat de mai puţină atenţie din partea comunităţii internaţionale.

“NATO este mai mult o organizaţie politică decât militară”, a accentuat Dirk Brengelmann la întâlnirea cu Lupu. Asistentul Secretarului General NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate a menţionat, totodată, că Alianţa Nord-Atlantică nu este „anticamera obligatorie” prin care trebuie să treacă procesul de integrare europeană, mai ales în cazul Republicii Moldova, care încă n-a soluţionat diferendul transnistrean.  

La rândul său, președintele interimar Marian Lupu s-a referit la recentele discuţii din cadrul Consiliului Suprem de Securitate referitoare la proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova şi rezultatele înregistrate  la transpunerea în fapt a obiectivelor descries de IPAP.

Potrivit comunicatului de presă oficial, Marian Lupu a menţionat că Strategia Securității Naționale a Republicii Moldova se bazează pe principiul neutralităţii consfinţit în Constituţie, de la care autorităţile Republicii Moldova nu vor devia.

ARENA precizează că articolul 11 din Constituţie stabileşte că Republica Moldova este stat neutru:
(1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.”.


Mai mulți analiști, dar şi politicieni cu viziuni de centru-dreapta şi de dreapta au apreciat, de-a lungul timpului, că principiul constituţional al neutralităţii Republicii Moldova nu se respectă din start, din 1991, şi că legiferarea lui i-a convenit Federaţiei Ruse.

Potrivit aceluiaşi comunicat de presă oficial, președintele Marian Lupu i-a exprimat mulțumiri lui Dirk Brengelmann pentru suportul acordat de NATO și a specificat că implementarea Planului Individual de  Acțiuni  al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP) este considerată benefică şi susţinută de autorităţile de la Chişinău, deoarece nu atentează la neutralitatea Republicii Moldova şi nu contravine acesteia.

ARENA mai notează că în după-amiaza zilei de 17 iunie Dirk Brengelmann a ţinut o lecţie cu genericul „Noul Concept Strategic al NATO şi perspective pentru ţările partenere”, în cazul Republicii Moldova colaborarea desfăşurându-se în cadrul Programului “Parteneriat pentru Pace”.

Evenimentul, organizat de Centrul de Informare şi Documentare privind NATO, în parteneriat cu Direcţia Diplomaţie Publică a NATO şi Ministerul moldovean de Externe (MAEIE), a avut loc  în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM).
La lecţia publică ţinută de asistentul Secretarului General NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate au asistat reprezentanţi ai sectorului asociativ din Republica Moldova, formatori de opinie, reprezentanţi ai mediului academic şi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, reprezentanţi ai instituţiilor statului responsabili de implementarea IPAP.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Recomandare:

”Cetățenii din Republica Moldova n-au fost informați că ajutorul le-a venit de la NATO” - interviu cu Vitalie Grosu, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO realizat de Eleonora Lisnic


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului