joi, 2 iunie 2011

Înălțarea Domnului (Ispasul)

Înălţarea – Dumnezeu a părăsit pământul în slavă, aşa cum se va întoarce

Joi, 2 iunie, întreaga lume creştină sărbătoreşte Înălţarea Domnului, una dintre cele 12 mari sărbători împărăteşti. Înălţarea Domnului este marcată în fiecare an la 40 de zile de la Învierea Domnului (Paşti). Sărbătoarea coincide la ortodocşi şi catolici, întrucât în acest an a coincis şi Paştele (24 aprilie 2011). În această zi, când ne întâlnim, ne spunem “Hristos S-a Înălţat!” şi ni se răspunde “Adevărat S-a Înălţat!”. În Republica Moldova, creştinii se salută astfel timp de 10 zile.

Pentru români, cea de-a 40-a zi de la Paşti mai are o semnificaţie: este ziua în care îi cinstim pe Eroii şi Martirii Neamului.
În această zi, bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din România şi din străinătate, inclusiv cele din Republica Moldova subordonate canonic Patriarhiei de la București, îi vor pomeni şi pe eroii români căzuţi pe câmpurile de luptă.

Înălţarea Domnului (Ispasul) marchează încheierea sărbătorilor pascale. Ne amintim în această zi de încheierea activităţii pământeşti a Mântuitorului, de momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor (Eleon).

Domnul s-a înălţat la ceruri ţinând mâinile întinse peste apostoli ca o ultimă binecuvântare, iar un nor ce a venit l-a ascuns de ochii lor. El le-a spus apostolilor: “Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor". (Matei 28,20)

Dumnezeu-Cuvântul a părăsit pământul în slavă, aşa cum se va întoarce.
Naşterea şi Înălţarea sunt cele două punţi care leagă creaţia de Creator, pământul cu cerul și împacă pe credincios cu Dumnezeu.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, cele două evenimente alcătuiesc axa creştinismului, calea de lumină pe care trebuie să o urmăm şi prin care să mărturisim pe Hristos, ca Domnul şi Stăpânul lumii.
La 50 de zile dupa Învierea Domnului şi la 10 zile după Înălţarea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Pogorârea Sfântului Duh.


Eleonora Lisnic

Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului