joi, 16 iunie 2011

NATO și partenerii discută la Chișinău

NATO și partenerii discută la Chișinău, în formatul EAPC/APAG

Chișinăul găzduiește în premieră, la 16 și 17 iunie, Reuniunea Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic în formatul Sesiunii Grupului Consultativ pentru Politica Atlantică (EAPC/APAG), la care participă aproximativ 60 de delegaţi din partea Secretariatului Internaţional (SI) al Alianţei, misiunilor ţărilor membre şi partenere ale NATO şi statelor membre ale EAPC. 

Lucrările reuniunii au fost deschise, în dimineața zilei de joi, 16 iunie, la Leogrand Convention Center, de ministrul moldovean de Externe, vicepremierul Iurie Leancă, și ambasadorul Dirk Brengelmann, asistentul Secretarului General NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate, care prezidează întrunirea pe parcursul celor două zile.


În discursul său, ministrul Iurie Leancă a vorbit despre dorința Republicii Moldova de a-și consolida relația cu Alianța Nord-Atlantică, atât la nivelul dialogului politic, cât și la cel al cooperării practice în domeniul reformării sectorului de securitate și apărare. În opinia șefului diplomației moldovene, parteneriatul dintre Republica Moldova și NATO a cunoscut ”o dinamică graduală”, datorată în special Planului Individual de Acțiuni Republica Moldova –NATO (IPAP).

În altă ordine de idei, cea a securității regiunii, Iurie Leancă a spus că diferendul transnistrean este cea mai dificilă problemă cu care se confruntă actualmente Republica Moldova. 

La reuniune, problema transnistreană va fi abordată în cadrul sesiunii cu genericul ”Securitatea zonei extinse a Mării Negre”, a precizat, la solicitarea jurnaliștilor, șeful Departamentului cooperare multilaterală din cadrul Ministerului de Externe (MAEIE), Andrei Galbur. 

Celelate două sesiuni ale APAG 2011 au ca temă ”Procesele de reforme democratice în vecinătatea estică a NATO şi rolul parteneriatelor” și ”Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC) şi noua politică de parteneriat”.

Formatul Reuniunilor EAPC/APAG reuneşte, pentru discuţii pe probleme comune de securitate, reprezentanţi ai statelor ex-sovietice, statelor occidentale neutre, statelor din Balcanii de Vest nemembre ale NATO și  reprezentanţi ai ţărilor membre NATO.

Reuniunile APAG sunt organizate anual și sunt găzduite atât de state membre ale NATO, cât și de state partenere. Anterior, NATO și partenerii săi s-au întrunit în acest format în Albania, Armenia, Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Ucraina. 

Potrivit lui Andrei Galbur, încă în 2009, pe timpul guvernării comuniste, exista intenția desfășurării unei reuniuni APAG la Chișinău, idee transpusă în fapt abia în 2011.

Întrebat de ARENA ce semnal crede că ar constitui pentru opinia publică din Republica Moldova și din afara ei faptul că reuniunea APAG se desfășoară de această dată la Chișinău, Andrei Galbur și-a exprimat speranța că publicul va reține faptul că ”NATO nu mai este o alianță pur militară, dar că este o alianță care promovează valori și principii”, că parteneriatul Republica Moldova  - NATO cunoaște ”o dezvoltare graduală”, iar evenimentul din 16 și 17 iunie se înscrie armonios în această relație.

Constituția stabilește, în Articolul 11, că Republica Moldova este stat neutru:
” (1) Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.” 


Mai mulți analiști, precum și politicieni de centru-dreapta au apreciat, de-a lungul timpului, că principiul constituţional al neutralităţii Republicii Moldova nu se respectă din start, din 1991, şi că legiferarea lui i-a convenit Federaţiei Ruse.

Interviu: ”Cetățenii din Republica Moldova n-au fost informați că ajutorul le-a venit de la NATO” (video)

Eleonora Lisnic

Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului