luni, 20 iunie 2011

Răsărit de Soare pe Marte şi Mercur (video) și craterul Eminescu


Să admirăm un răsărit de Soare văzut de pe Marte şi un altul văzut de pe Mercur.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, pe Marte, Soarele răsare cu aceeași viteză ca și pe Pământ. În schimb, cerul zilei are altă culoare și este străbătut de doi sateliți, Phobos și Deimos.Pe Mercur, Soarele răsare ciudat: apare după orizont, se ridică pe cer, se opreşte, coboară şi se ridică la loc. În imaginile video vedeţi răsăritul Soarelui pe Mercur în apropierea craterului Mozart, între 9 martie şi 28 aprilie 2010.
În aprilie 2008, un crater de pe Mercur a primit nume românesc: Mihai Eminescu. Craterul Eminescu are 125 km în diametru. Este un crater interesant, pentru că pare că s-a format mai recent decât restul craterelor de pe Mercur. Lanţuri de cratere mai mici se întâlnesc în jurul craterului Eminescu. Acestea au fost formate de fragmentele ce s-au desprins de asteroidul ce a format craterul Eminescu.

În final, un apus de Soare pe Pământ, filmat de Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” în ziua de 4 februarie 2011:Articol complet: Steaua Polară, craterul Eminescu şi răsărit de Soare pe Marte şi Mercur (video)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului