joi, 2 iunie 2011

SUA au donat Armatei Republicii Moldova echipament tehnic în valoare de 1 milion USD

Foto: army.md

Ambasadorul Asif Chaudhry: ”SUA vor continua să ajute Republica Moldova”

Armata Naţională a Republicii Moldova a primit un lot de echipament tehnic, evaluat la aproximativ 1 milion USD, din partea Guvernului SUA, în cadrul unei ceremonii desfăşurate joi, 2 iunie, pe teritoriul unei unităţi militare din Chișinău. La eveniment au participat ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi ambasadorul american, Asif Chaudhry, care au remarcat în discursurile lor ”caracterul dinamic şi multidimensional” al colaborării dintre Republica Moldova şi SUA.

Lotul oferit Armatei moldovene constă din peste 80 de unităţi de tehnică rulată - camioane de tracţiune, de bord, de pasageri, ambulanţe, refrigeratoare, pick-up-uri, jeep-uri.

Tehnica donată a fost adusă de la bazele militare ale SUA dislocate în Germania, Turcia, Spania şi Italia, precizează Serviciul de presă al Ministerului Apărării.Ambasadorul Asif Chaudhry a menționat că ”tehnica oferită Armatei Naţionale a Republicii Moldova a fost folosită de militarii americani pentru a apăra democraţia şi libertatea în diferite colţuri ale lumii”.


În numele Guvernului Republicii Moldova, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a exprimat mulţumiri Guvernului SUA pentru ”sprijinul acordat Armatei Naţionale în modernizarea tehnicii militare şi, implicit, a patrimoniului militar”.

Totodată, Vitalie Marinuţa a subliniat că, ”în condiţiile în care cheltuielile pentru apărare din bugetul de stat sunt foarte mici, iar achiziţionarea de echipamente moderne este imposibilă, Ministerul Apărării încearcă să fortifice sistemul militar prin opţiuni alternative, care nu sufocă bugetul statului”.

„Evenimentul de astăzi este un exemplu elocvent că Statele Unite ale Americii sunt un partener valoros, care contribuie prin diferite mijloace la dezvoltarea Republicii Moldova şi instituţiilor ei statale, precum este şi Armata Naţională”, a declarat ministrul Apărării.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Asif Chaudhry, a menţionat la rândul său că ”SUA consideră că Republica Moldova este un partener important şi un prieten adevărat, iar SUA vor continua să ajute Republica Moldova în măsura posibilităţilor".

„Republica Moldova s-a angajat să devină o ţară democratică, care să contribuie la promovarea păcii şi securităţii în lume. Vrem să fim siguri că Republica Moldova este capabilă să-şi apere interesele sale strategice. Vrem să fim siguri că Republica Moldova poate răspunde la provocările de securitate din secolul XXI”, a mai declarat ambasadorul SUA.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Apărării, colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfăşoară în baza memorandumului cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii, semnat la 4 decembrie 1995.

Eleonora Lisnic
Arena.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului