luni, 4 iulie 2011

Alexandru Tănase explică datorită cui și-a păstrat funcția Ion Muruianu

Într-un interviu acordat postului de radio ”Europa Liberă”, Alexandru Tănase, judecător la Curtea Constituţională, fost ministru al Justiţiei, fost prim-vicepreședinte al PLDM (formațiune condusă de premierul Vlad Filat), vine cu detalii de interes general despre faptul că, în primăvara anului 2010, pe ascuns, unii decidenți ai zilei nu erau deloc interesați să-l destituie pe Ion Muruianu din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Mai mult: chiar îl sprijineau.


Alexandru Tănase:

”Când a început lupta pentru destituirea lui Muruianu, pe de o parte: da, domnule, că nu e corect, nu este bine ca o persoană de o aşa factură morală să fie în funcţie, dar în realitate şi colegii mei, nu vreau să le dau numele, îl chemau prin birouri şi îi ofereau sprijin şi protecţie – lasă-l pe ăsta în pace, că nu-ţi face nimic.”

”S-a discutat foarte mult şi în cazul guvernării AIE-1 despre faptul că la acea vreme o componentă a fostei AIE-1 vindea funcţii şi s-a ştiut şi la nivel de ambasadori şi la nivel de instituţii ale statului, dar societatea nu a condamnat aşa ceva şi îmi pare foarte rău.”

„În Moldova există corupţie şi, din păcate, în ultimii ani s-a vorbit foarte mult, dar nu s-a făcut nimic pentru a contracara corupţia. Toate măsurătorile care se fac pornesc de la percepţia fenomenului de corupţie. Dacă ar fi ca cineva din afară să urmărească ce se întâmplă în Republica Moldova în ultimele săptămâni de zile cu toate aceste interminabile reglări de conturi în mod clar va avea percepţia că Republica Moldova este un stat foarte şi foarte corupt.”

”Degeaba vom schimba legi, degeaba vom adopta strategii, degeaba vom face concepţii, dacă nu vom interveni în zona sensibilă, care este zona resurselor umane, şi anume judecătorii, procurorii, poliţiştii, toţi cei peste care planează elementariile dubii că sunt corupţi.
Nu mă interesează să fie trimişi în judecată. Este o cale lungă şi deseori imposibil de atins. Dar cel puţin înlăturaţi din funcţie. Chiar şi modificări la legile pe care le-am propus, dar din păcate la care s-a renunţat în mandatul noului ministru al Justiţiei, a fost ca sancţiunea de bază, care să fie aplicată celor corupţi, mă refer ca sancţiune disciplinară, să fie demiterea din funcţie. Mai apoi ce face Procuratura cu Justiţia mai puţin mă interesează. Este important să nu fie judecător, procuror sau poliţist, ca să poată în continuare să dăuneze intereselor societăţii.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului