marți, 5 iulie 2011

Comuniştii îl vor pe Vlad Filat preşedinte interimar, declară Igor Boţan

Analistul Igor Boţan vorbeşte într-un interviu acordat postului de radio “Europa Liberă” despre aşteptările Partidului Comuniştilor referitoare la evoluţia de pe scena politică a Republicii Moldova şi rolul pe care l-ar dori comuniştii pentru premierul Vlad Filat.Din interviu:Europa Liberă: Prin urmare e logic să vă întreb cât de sinceră e intenția unuia dintre reprezentanții puterii să afle părerea poporului?


Igor Boțan: ,,Cred că domnul prim-ministru este sincer atunci când spune că dorește să facă ordine în Republica Moldova. Rezultatul consultărilor îl vom vedea atunci când, așa cum spuneam, vom vedea un document final, pe marginea căruia vor avea loc dezbateri publice și vom vedea cum opinia publică va fi, să zicem așa, influențată de un astfel de document, care vor fi reacțiile. După care vom vedea și care pot fi mișcările primului ministru.”

Europa Liberă: Alianța s-ar putea destrăma, astfel încât să se configureze altfel, eventual cu participarea opoziției de astăzi?

Igor Boțan: ,,Nu cred că se poate reconfigura cu participarea opoziției de astăzi, dar această Alianță în starea în care este, este absolut nefuncțională, reformele nu merg și am văzut mesajul lui Vladimir Voronin către Partidul Liberal-Democrat. Putem intui - asta ar însemna că dacă este demisă conducerea Parlamentului, domnul prim-ministru Vlad Filat devine președinte interimar, poate face remanieri pe care le vrea în Guvern, iar Partidul Comuniștilor se zice că ar asigura funcționalitatea unui Guvern minoritar, fără a face la modul direct o alianță cu Partidul Liberal-Democrat.

Europa Liberă: Unii liberali-democrați spun că este o cursă periculoasă.

Igor Boțan: ,,Este foarte periculoasă, fiindcă dacă se va proceda de această manieră, Partidul Comuniștilor se va revanșa, iar ulterior va devora pur și simplu Partidul Liberal-Democrat.”

Europa Liberă: Dar e singura cale posibilă, așa spun unii analiști.


Igor Boțan: ,,Nu cred că este singura cale. Eu cred că se poate exercita asupra Guvernului Republicii Moldova presiuni și din interior, dar și din exterior - Republica Moldova depinde de suportul partenerilor de dezvoltare și mesajul partenerilor poate fi unul foarte simplu: dacă nu faceți reforme și nu găsiți limbaj comun, adio suport pentru Republica Moldova, rezolvați-vă problemele cum vă duce capul.”


Europa Liberă: Adică, Guvernul în întregime și fiecare în parte dintre miniștri să înțeleagă cât de mult depinde de perna de oxigen?

Igor Boțan: ,,Perna de oxigen și suportul cetățenilor, fiindcă oricum aceste consultări cu societatea civilă și cu cetățenii va avea impact.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului