marți, 5 iulie 2011

Nicolae Negru: „Filat nu este un strateg, nu are simţul perspectivei”

În dimineaţa acestei zile, Nicolae Negru a publicat în “Jurnal de Chişinău” un editorial în care se referă la rivalitatea dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc, “valul de aprecieri defăimătoare, ofensatoare la adresa premierului Filat, după ce a dezvăluit numele „păpuşarului”” şi la un interviu acordat de Alexandru Tănase postului de radio “Europa Liberă”.


“Într-un interviu acordat Europei Libere, și Alexandru Tănase vorbește cu referire la ceea ce se întâmplă „în Republica Moldova în ultimele săptămâni de zile” ca despre „interminabile reglări de conturi””, notează autorul editorialului cu titlul “Filat s-a speriat?”.

“Filat are motive de neliniște, deoarece nu e în situația lui Voronin, care a supraviețuit oricăror atacuri critice. Diferența e că Voronin a fost criticat doar de tabăra adversă, de cealaltă parte a baricadei, și aproape deloc din partea sa”, apreciază Nicolae Negru.

“Concluzia pe care o putem trage e că „Plahotniuc” (sau ceea ce credem noi că se ascunde în spatele acestui nume) s-ar putea să fie mult mai puternic decât se credea”, mai scrie analistul.

Nicolae Negru afirmă că şi-a schimbat părerea despre premierul Vlad Filat: “Greșisem când îi atribuisem capacitatea de a forma și a lucra în echipă”.


Aceasta, după ce în debutul editorialului, Nicolae Negru constată că “o bună parte a jurnaliștilor noștri nu își dă seama uneori pe ce lume se află” şi că “există și mult angajament, partizanat în mass-media moldovenească”.


“S-a văzut încă o dată că Filat știe a-și face publicitate ocazională, măruntă, dar nu este un strateg, un „conducător de oști”, nu are simțul perspectivei, care presupune și o altfel de comunicare. El nu este capabil să-și facă aliați printre partidele politice, și PLDM s-a pomenit în singurătate, inclusiv în AIE. În mod paradoxal, deși cooperează cu PLDM în reformarea economiei, Mihai Ghimpu manifestă mai multă înțelegere pentru poziția PD, decât a PLDM.


Și aici nu e vorba numai de invidie, de concurență, ci și despre felul în care înțelege Filat să-și construiască relațiile cu ceilalți lideri, cât de generos și corect este cu partenerii.


Politicianul nr. 1, după cum se pretinde premierul în baza sondajelor, are un handicap evident: nu reușește să adune în jurul său adepți, ci doar subordonați.


Greșisem când îi atribuisem capacitatea de a forma și a lucra în echipă. Mai cu seamă cazul Alexandru Tănase trebuie să-i dea mult de gândit.


Străluciții consultanți pe care îi recrutează premierul nu-i sunt de niciun folos, pentru că au fost adunați, se vede, de formă, pentru „imagine” și „prestigiu”, nu pentru a-i pune la treabă și a-i consulta. Dacă nu va ține cont de aceasta, partidul lui Filat se poate „dezumfla” la cel dintâi eșec.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului