marți, 19 iulie 2011

Părintele Arsenie Papacioc a trecut la Domnul

Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii Sfânta Maria - Techirghiol, Stavropighie Patriarhală, a trecut astăzi, 19 iulie, la Domnul, informează Radio TRINITAS.


El s-a stins din viaţă în jurul orelor 10:00, în sânul obştii monahale căreia i-a fost îndrumător timp de 35 de ani. 
Părintele suferea de mai mult timp de o serie de probleme cardiace şi renale, pentru care a şi fost internat de mai multe ori în decursul acestui an la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.


Mai multe detalii despre momentele mutării sale la Domnul a oferit pentru Radio TRINITAS, administratorul Centrului social-pastoral „Sfânta Maria” Techirghiol, părintele arhimandrit Cleopa Nistor: „Dimineaţă părintele era foarte slăbit, însă era lucid şi comunica. În jurul orelor 10:00, a fost afectat de o insuficienţă respiratorie şi cardiacă şi răsuflând de trei ori, s-a stins din viaţă. Am chemat salvarea, însă când au ajuns au constat decesul. Părintele a trecut la Domnul liniştit, cu seninătatea caracteristică. O să îl îmbrăcăm în hainele monahale şi cele preoţeşti, iar înmormântarea am vrea să o fixăm pentru ziua de joi şi să fie înmormântat în curtea mănăstirii”.Arhimandritul Arsenie Papacioc, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei Româneşti,s-a născut la 13 august 1914, în satul Misleanu, comuna Perieţi din judeţul Ialomiţa. 
Numele civil al Părintelui Arsenie a fost Anghel. În 1932 a absolvit Şcoala de Arte şi Meserii din Bucureşti. Este primit ca „frate” la Mănăstirea Cozia în 1947 şi îndeplineşte pe rând mai multe ascultări la Schitul Cioclovina din judeţul Gorj (1948-1949) şi la Mănăstirea Sihăstria (1949). A fost tuns în monahism la Mănăstirea Antim din Bucureşti (1950), a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Slatina (26 septembrie 1950). 
Este arestat la 14 iunie 1958 şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. Astfel, trece prin închisorile din Braşov, Aiud şi Jilava şi a fost eliberat în 1964. 
După ieşirea din închisoare este numit preot în Ardeal; a fost un timp stareţ la Mănăstirea Cozia, iar din 1976 devine duhovnic al Mănăstirii Sfânta Maria din Techirghiol.

Sursa: Basilica.ro

2 comentarii:

 1. Aveti un blog care mi-a placut, iar daca va intereseaza as dori sa citit articolul de mai jos publicat de mine pe http://mandriadeafiroman.blogspot.com , iar daca nu va intereseaza puteti sa-l stergeti. Va multumesc!
  "Unul din Stalpii Ortodoxiei si Poporului Nostru , Parintele Arsenie Papacioc a trecut la Domnul.

  In varsta de 97 de ani Parintele era constient ca urmeaza sa plece din aceasta lume si de aceea nu a fost surprins.

  Am avut priviligiul de a ma intalni cu Parintele Arsenie Papacioc acum o luna , la Manastirea Terchirghiol unde slujea din 1976.Cand il vezi prima data pe Parintele Arsenie , gandul te duce la Sfintii din icoane , un trup slab , aproape fara umbra, care lumineaza doar din interior.

  M-a binecuvantat in chilia Sfintiei Sale si era atat de zambitor incat ai zice ca sufletul lui numai era pe acest Pamant .Am stat putin ca nu am vrut sa-l obosesc pe Parinte.

  Apoi parintele Arsenie statea la usa chiliei , dupa o usa din plasa de tantari , iar lumea venea acolo doar sa-l vada.El voia sa-i primeasca pe toti si desi nu avea voie sa se oboseasca.Oricum ii binecuvanta pe toti prin usa , iar oamenii erau atat de bucurosi ca l-au vazut incat sufletele lor se tineau de mana.

  Parintele avea o privire atat clara, ochii sai ca marea erau atat de vii incat ai zice ca avea douazeci de ani.

  Apoi dupa ce lumea a plecat de langa chilie , Parintele a mai stat mult timp la usa privind la toti cei din curtea manastirii si zambind.

  Acest stalp al Romaniei , care a fost martirizat in temnitele comuniste in perioada de influenta ruseasca nu s-a lepadat niciodata de aceasta tara , cu vorbele lui "Dumnezeu ne iubeste mai mult decat ne uraste dracul" sau "Nimic nu este pierdut atât timp cât credinţa este în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou" el ar trebui sa ne impulsioneze sa-i calcam pe urme.

  Dumnezeu sa-l odihneasca pe Marele Nostru Parinte, cu toate ca stim ca el continua lupta pentru tara noastra asa cum a facut o si in viata materiala.

  Asta e Poporul Roman: Arsenie Papacioc , Iustin Parvu, Adrian Fageteanu nu ce ne arata noua la televizor.

  Cand ma numesc Român as vrea ca numele meu sa fie asociat cu ei si nu cu nonvalorile si nu cu pleava societatii , si nu cu cei care dau si primesc caldari la votare si nu cu cei care spun ca România e o tara fara viitor si nu cei care cred ca tara asta ce a suferit si a fost schingiuita nu se va mai ridica.

  Trebuie sa-i facem mandri de noi si sa nu lasam acesti stalpi ai Romaniei sa fie uitati.

  Parinte stiu ca o sa ne ajuti din ceruri pe cei cu inima curata ce vrem sa ducem Romania acolo unde se cuvine sa fie!

  O viata avem Români si o cinste!Desteptati-va ca am dormit destul!(Filmul Mihai Viteazul 1971,regia:Sergiu Nicolaescu)"

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a plăcut foarte mult articolul, mulţumesc pentru link. Dumnezeu să-l odihnească pe Părintele Arsenie Papacioc împreună cu drepţii.  Arhimandrit Arsenie Papacioc:

  „Românii trebuie să înţeleagă că nu se poate fără cruce. Suferinţa-i un dar de la Dumnezeu. „Te-am umilit, popor român, ca să te poţi înălţa!” Omul fuge de suferinţă ca un laş. Noi nu zicem să o cauţi, dar dacă a picat peste tine, biruieşte-o! (...)

  Diferenţa între dramă şi tragedie e că în dramă eroii biruiesc, iar în tragedie sunt înfrânţi. Noi nu avem tragedii. Avem numai drame. Eroii noştri au biruit, toţi! (...)

  Orice moment istoric are motive să te înţelepţească. Toate veacurile au fost pline de ticăloşi, dar ticăloşii din veacul acesta au umplut cerul de sfinţi. Nu trebuie numaidecât să suferi, dar să-ţi pui întrebarea: ce-i cu mine, ce rost am pe lumea aceasta?”

  (Din cartea „Ne vorbeşte Părintele Arsenie”, de Arhimandrit Ioanichie Bălan)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului