luni, 15 august 2011

Cât de înarmată este Republica Moldova

Persoanele fizice și juridice din Republica Moldova dețin legal peste 64 de mii de arme de foc


Conform datelor „Registrului de stat al armelor”, 52.546 de persoane fizice din Republica Moldova  deţin 59.992 de arme. Din acest total, 38.334 sunt arme cu ţeava lisă, 15.437  -  arme cu ţeava ghintuită, iar 6.704 - pistoale cu gaze. Totodată,  445 de persoane juridice au în posesie 4.490 de arme de foc, anunță luni, 15 august, Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Precizările MAI survin după relatările din presă de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit cărora cetățenii moldoveni cu cele mai multe arme ar fi Adrian Nichifor, un  om de afaceri judecat în prezent pentru omor, care deține 119 arme, liderul Partidului Comuniştilor, ex-președintele Vladimir Voronin, cu 84 de arme, şi preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, cu 81 de arme.

Publika TV informa că cei mai mulți deținători de arme - peste 10.200 -  locuiesc la Chișinău. În acest top, urmează raionul Cahul, cu peste 1.700 de posesori de arme, raionul Hânceşti, cu peste 1.600, și raionul Ialoveni, cu peste 1.500 de locuitori cu arme în posesie legală. Potrivit postului de televiziune, în prima jumătate a acestui an au fost eliberate 2.690 de permise de port-armă, cu 344 mai multe decât pe întreg  parcursul anului 2010.


MAI informează în comunicatul de presă de astăzi că de la începutul anului au fost efectuate aproape 66 de mii de verificări la domiciliul deținătorilor de arme, iar pentru încălcarea condițiilor de păstrare a armelor ”au fost iniţiate 2.639 de proceduri contravenţionale, dintre care 2.623 în privinţa persoanelor fizice şi 16 în privinţa persoanelor juridice”.


Totodată, de la începutul anului 2011 au fost retrase şi anulate 269 de permise de port-armă, cu suspendarea dreptului de posesie şi folosinţă asupra armelor.


În primele șapte luni ale acestui an, cetățenii Republicii Moldova au predat benevol 307 arme de foc pe care le dețineau ilegal.


MAI relevă că armele predate benevol sunt înregistrate în modul stabilit de legislaţie şi dacă în urma verificărilor se constată că nu au fost folosite la comiterea unor infracţiuni, nu sunt anunţate în căutare și nu prezintă pericol pentru utilizare, sunt înregistrate şi restituite persoanelor care le-au predat.

Eleonora Lisnic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului