luni, 15 august 2011

Demilitarizare la MAI! Poliţiştii de azi - funcţionarii de mâine (Reforma în MAI)

Foto: mai.md

Ce presupune anunţata demilitarizare a Ministerului Afacerilor Interne?

MAI expune pe pagina sa web (www.mai.md) principalele prevederi ale acestei reforme.

Astfel, va fi realizat transferul funcţiei de asigurare şi restabilire a ordinii publice de la Poliţie către Trupele de Carabinieri.Vor fi operate schimbări şi la nivelul aparatului central al MAI – funcţiile de conducere nu vor mai fi ocupate în mod obligatoriu de gradaţi. Concomitent, va fi definit şi stabilit prin lege statutul personalului respectiv în sistemul afacerilor interne.

De asemenea, vor fi demilitarizate structurile subordonate MAI care nu exercită atribuţii poliţieneşti. Drept urmare, colaboratorii vor deveni funcţionari sau funcţionari publici cu statut special.

Zilele acestea, experţii MAI au analizat statele de personal ale subdiviziunilor ministerului şi ale celor subordonate acestuia, pentru a identifica funcţiile care vor continua să prevadă activităţi poliţieneşti sau de carabinieri şi cele care nu-şi vor mai păstra acest statut.

Modificările vor surveni în urma aplicării noilor legi cu privire la Poliţie şi Statutul poliţistului şi cu privire la Serviciul Carabinieri, proiectele cărora au fost remise Guvernului.

La ora actuală, se definitivează proiectul unei hotărâri de Guvern referitoare la modificarea structurii organizatorice a MAI. După aprobarea acestei hotărâri, va fi alcătuit nomenclatorul funcţiilor care vor dispune de statut special (de poliţist, de carabinier, de ofiţer de urmărire penală, de salvator) şi vor fi precizate funcţiile cărora le va fi atribuit statut de funcţionar public şi de funcţionar.

MAI declară că-şi doreşte “un serviciu poliţienesc transparent, accesibil şi responsabil”. Iniţierea unui amplu proces de reformare a MAI, în vederea apropierii acestuia de comunitate, este o cerinţă firească a societăţii şi o precondiţie pentru integrarea Republicii Moldova în spaţiul european, mai aflăm de pe www.mai.md.

Tot în cadrul acestei reforme, MAI elaborează în prezent Proiectul legii cu privire la asigurarea şi restabilirea ordinii de drept în cadrul manifestaţiilor şi întrunirilor în masă.


Eleonora Lisnic
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului