vineri, 5 august 2011

Cocieri: Monument consacrat eroilor căzuți pe Nistru


Foto: mai.md

Monument în onoarea eroilor căzuți pe Platoul Cocieri

Un monument consacrat eroilor căzuți pe Platoul Cocieri, în luptele din 1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova, va fi dezvelit în dimineața zilei de sâmbătă, 6 august, în satul Cocieri, raionul Dubăsari.


La inaugurarea monumentului vor fi prezente și persoane din conducerea Ministerului Apărării și Ministerului Afacerilor Interne, alți reprezentanți ai Guvernului. Serviciul de presă al Ministerului Apărării anunță participarea la eveniment a ministrului Vitalie Marinuța.


Monumentul a fost ridicat ”prin elanul și contribuția localnicilor, a cetățenilor cu suflet sensibil și a veteranilor de război, care și-au dorit, astfel, înveșnicirea și comemorarea faptelor de eroism săvârșite de cei mai destoinici fii ai neamului. Lespedea de granit a imortalizat numele a 64 de eroi”, precizează Serviciul de presă al MAI.Deplasarea la eveniment se va face conform următorului itinerar: Chișinău – Ustia – Molovata Veche - traversarea râului Nistru cu bacul – Molovata Nouă – Cocieri.

În timpul conflictului armat de pe Nistru din 1992, deoarece Republica Moldova încă nu reuşise să-şi formeze armata, statul, care-şi proclamase Independenţa cu doar câteva luni în urmă, la 27 august 1991, a fost apărat de poliţişti şi voluntari.


“Primii eroi” ai luptelor pentru integritatea Republicii Moldova au căzut la datorie la 13 decembrie 1991. În acea noapte, gardiştii transnistreni (mercenari, în mare parte) au atacat Comisariatul de Poliţie din Dubăsari.

Noaptea, Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială “Fulger” a început operaţiunea de eliberare a Podului şi Comisariatului din Dubăsari. În timpul operaţiunii, patru poliţişti au fost ucişi - Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut, Valentin Mereniuc şi Gheorghe Caşu. Ei au fost înmormântaţi la Cimitirul Armenesc din Chişinău.

În lupta din acea noapte de la Podul Dubăsari au murit şi 20 de gardişti, cazaci şi alţi mercenari.

Gardiştii regimului separatist de la Tiraspol foloseau arme din dotarea Armatei a 14-a ruse, staţionată pe teritoriul R. Moldova. Presa vremii scria că trupele paramilitare separatiste s-au înarmat din depozitul militar, “cu acordul personalului”, cu 1.100 de arme “Kalaşnikov”, 1,5 milioane de cartuşe, 1.300 de grenade.

În 1991, în stânga Nistrului erau doar două comisariate de poliţie controlate de către autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova – la Tighina şi Dubăsari. În repetate rânduri, separatiştii le-au atacat.

Către sfârşitul lunii decembrie 1991, după tratative, forţele transnistrene s-au retras. Însă, în următoarele două luni, situaţia a devenit şi mai încordată.

În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, poliţiştii din “Fulger” au traversat râul Nistru pe gheaţă, la Dubăsari, pentru a veni în ajutorul Comisariatului de poliţie şi al locuitorilor din satele Cocieri şi Corjova. Astfel a început “conflictul armat de pe Nistru” sau “războiul de pe Nistru”, cum îl numesc foştii combatanţi.

De partea Chişinăului, la lupte au participat aproximativ 32 de mii de ofiţeri şi voluntari, dintre care 287 şi-au pierdut viaţa, iar alţi 400 au rămas invalizi.

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat un acord de încetare a focului.
Mircea Snegur, preşedintele de atunci al Republicii Moldova, apreciază că “războiul de pe Nistru a fost plămădit la Kremlin” şi a fost un “război moldo-rus”.

Conflictul dintre Republica Moldova şi regiunea transnistreană, din stânga Nistrului, a început în 1989, când limba română a fost declarată limbă de stat. Acest lucru n-a fost acceptat de sovietele locale din Tiraspol, Tighina şi Râbniţa, unde s-au format “colective unificate de muncă” (OSTK), care luptau împotriva introducerii limbii române, alfabetului latin şi reformelor democratice.

Eleonora Lisnic
Arena.md   

Monument în onoarea eroilor căzuţi la Cocieri în 1992 

Un monument în memoria eroilor, militari şi civili, căzuți pe Platoul Cocieri, în luptele din 1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova, a fost inaugurat sâmbătă, 6 august, în satul Cocieri, raionul Dubăsari.
La eveniment au participat foşti şi actuali demnitari, printre care preşedintele interimar Marian Lupu, primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, conducerea ministerelor Apărării şi Afacerilor Interne, foşti combatanţi, apropiaţi ai celor căzuţi la Nistru.  

Monumentul reprezintă trei elemente încrustate, în formă de cruce, simbolizând suveranitatea, statalitatea şi independenţa Republicii Moldova. Pe lespedea de granit a monumentului au fost dăltuite numele a 64 de persoane căzute în 1992 pe platoul de luptă.

Ideea înălţării monumentului a apărut încă în 2004, potrivit primarului din Cocieri, Ion Miţcul. Lucrările de edificare au început în 2009, la iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Dubăsari şi a Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 din Cocieri. Lucrarea a costat 422 de mii de lei, banii provenind din bugetul local, bugetul statului şi donaţii.

Cei care au apărat statalitatea Republicii Moldova merită să fie elogiaţi. Răspunderea cea mai mare este a noastră. De datoria noastră, a celor rămaşi, este să-i cinstim şi să le păstrăm vii faptele în timp. Au fost nevoiţi să lupte piept la piept şi şi-au dat viaţa pentru ca noi să avem o viaţă mai bună, un cer mai liniştit”, a spus primarul Ion Miţcul, citat de Info-Prim Neo.

„Este ştiut că un popor nu are prezent şi viitor atât timp cât nu îşi cinsteşte trecutul. Este o datorie morală a fiecărui dintre noi să păstrăm vie memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă în 1992. Astăzi am pus încă o piatră la temelia statului suveran şi independent Republica Moldova”, a declarat, în cadrul ceremoniei, Marian Lupu, preşedinte al Parlamentului, preşedinte interimar al Republicii Moldova.

El a menţionat, totodată, că “datoria morală a tuturor celor aflaţi la conducerea Republicii Moldova” este să asigure “o rezolvare pe cale paşnică, pe calea tratativelor a problemei reintegrării teritoriale definitive a Republicii Moldova".

“Un război pe care noi nu l-am dorit. El a fost declanşat de forţele separatiste, de cei care au venit de pe alte meleaguri. S-au simţit bine, dar trebuie să recunoaştem că nu ne-au stimat niciodată", a declarat, în cadrul evenimentului, ex-preşedintele Mircea Snegur, citat de Publika.md.


Numărul celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992 nu este cunoscut cu exactitate, dar sursele oficiale de la Chişinău vorbesc despre aproximativ 300 de decedaţi. De partea Chişinăului, potrivit aceloraşi surse oficiale, la lupte au participat 32 de mii de combatanţi şi civili.

“Conflictul armat de pe Nistru” sau “războiul de pe Nistru”, cum îl numesc foştii combatanţi, a început în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, când poliţiştii din “Fulger” au traversat râul Nistru pe gheaţă, la Dubăsari, pentru a veni în ajutorul Comisariatului de poliţie şi al locuitorilor din satele Cocieri şi Corjova, atacate de separatiştii transnistreni, sprijiniţi de formaţiuni de cazaci şi alţi mercenari.

Gardiştii regimului separatist de la Tiraspol foloseau arme din dotarea Armatei a 14-a ruse, staţionată pe teritoriul R. Moldova.

La 21 iulie 1992, la Moscova, a fost semnat un acord de încetare a focului, între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către actualul parlament.

Foto MAI:


Foto MA:
Eleonora Lisnic
ARENA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului