luni, 22 august 2011

Republica Moldova instituie noi restricții pentru deținătorii de arme

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) oferă luni, 22 august, amănunte despre viitoarea lege privind regimul armelor şi muniţiilor cu destinaţie civilă, subliniind că aceasta este conformă Convenţiei Europene cu privire la controlul achiziţionării şi deţinerii armelor de foc. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern şi remis pentru examinare şi adoptare Parlamentului.

Viitoarea lege va institui noi restricţii referitoare la deţinerea, păstrarea, transportarea, portul şi utilizarea armelor și va reglementa regimul juridic al sălilor de tir.

Doar cetăţenii Republicii Moldova vor avea dreptul să deţină arme de foc (după împlinirea vârstei de 21 de ani).


Persoanele în stare de ebrietate nu vor avea dreptul să aibă o armă asupra lor, iar dreptul de a deţine arme lungi cu ţeava lisă îl vor putea obține doar membrii Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Moldova.  

Armele lungi cu ţeava lisă vor putea fi utilizate doar pentru practicarea vânatului; armele lungi cu ţeava ghintuită - numai pentru practicarea sportului şi antrenamentelor de tir, armele scurte (pistoale şi revolvere) - doar pentru autoapărare şi pază, iar armele pneumatice vor putea fi utilizate doar în scopuri de divertisment şi antrenament în tir.

O persoană fizică nu va putea deține mai mult de 8 arme în posesie. Dintre acestea - nu mai mult de 2 arme scurte (pistoale sau revolvere), nu mai mult de 2 arme lungi cu ţeava ghintuită şi nu mai mult de 4 arme lungi cu ţeava lisă pentru vânătoare.

Astfel, colecţionarul de arme va avea drept de port numai pentru 8 arme, iar pentru celelalte -  doar dreptul de păstrare.

Pentru autorizarea dreptului de deţinere a unui număr mai mare de 8 arme va fi necesar ca persoana fizică să întrunească condiţiile de colecţionar de arme şi să obţină atestat de colecţionar.

În cazul păstrării și aplicării armelor contrar prevederilor legii, contravenienții își vor pierde dreptul de posesie sau vor fi limitați în acest drept.

Actualmente, ”pe teritoriul Republicii Moldova este permisă vânătoarea doar cu armele cu ţeava lisă, dar sunt folosite în același scop şi armele combinate, care au ţeavă lisă şi ţeavă ghintuită, fiind practic imposibil de demonstrat cu care dintre acestea s-a vânat”, explică MAI.

Instituția mai semnalează că, ”de asemenea, este îngrijorător faptul că pentru autoapărare sunt folosite cartuşele cu alice, care prezintă risc sporit pentru viaţa şi sănătatea omului, în special cele confecţionate din plumb fără înveliş dur, care sunt toxice, iar folosirea acestora contra persoanei este interzisă în majoritatea ţărilor europene”.

Cât de înarmată este Republica Moldova

Eleonora Lisnic  
Arena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului