marți, 2 august 2011

Sfântul Prooroc Ilie, cel care va reveni pe Pământ la sfârşitul lumii, sărbătorit în Republica Moldova la 2 august

Sfântul Prooroc Ilie – cel care va reveni pe Pământ la sfârşitul lumii

Majoritatea creştinilor ortodocşi din Republica Moldova îl sărbătoresc marţi, 2 august, pe Sfântul Ilie, proorocul care s-a urcat la cer cu sufletul şi cu trupul. Ridicat în înălţimi cu trupul, Profetul Ilie prefigura Înălţarea Domnului Nostru Iisus Hristos, iar prin trimiterea hainei sale peste discipolul său, Elisei, el vestea coborârea Sfântului Duh în ziua Rusaliilor, explică sfinţii părinţi.

Potrivit datelor oficiale (care pot fi consultate la acest link), 9.060 de cetăţeni ai Republicii Moldova au prenumele Ilie, iar 6.000 se numesc Ilia, în manieră rusească. Totodată, 46 de persoane au numele de familie Ilie, iar altele 17 - Ilia.
Tradus din vechea ebraică, prenumele Ilie înseamnă „Domnul este adevarătul Dumnezeu”.

La Mulţi Ani Fericiţi, Ilie şi Ilinca!

Mulţi creştini din Republica Moldova l-au sărbătorit pe sfântul prooroc la 20 iulie, conform calendarului de stil nou, gregorian. Dar oficial, mitropoliile ortodoxe din Republica Moldova, atât cea subordonată canonic Patriarhiei Bisericii Ruse, cât şi cea subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Române, se conduc de calendarul bisericesc de stil vechi, iulian. Deşi în fapt enoriaşii au libertatea de a se conduce de calendarul care le place, iar liturghii sunt săvârşite şi la sărbătorile pe stil vechi, şi la cele pe stil nou, respectarea calendarului iulian, de care se conduce Biserica Rusă, a fost una dintre condiţiile puse de către statul Republica Moldova la înregistrarea Mitropoliei Basarabiei (subordonată Patriarhiei de la Bucureşti).
Între calendarele iulian şi gregorian există un decalaj de 13 zile.
Oameni în alb l-au învelit în scutece de foc... 

Despre Sfântul Ilie cunoaştem că a fost fiul unui preot din neamul lui Aaron şi a locuit în cetatea Tesve, dincolo de Iordan, localitate care i-a adus şi numele de Ilie Tesviteanul.

A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele evreilor, aflăm din articole publicate pe calendarortodox.ro şi crestinortodox.ro.


Regele Ahab îl părăsise pe Dumnezeu, prigonindu-i pe apărătorii dreptei credinţe. Sfântul Ilie l-a vestit pe rege că asupra ţării se va abate o foamete mare, ca pedeapsă pentru lepădarea lui de credinţă. Regele l-a căutat ca să-l omoare, dar proorocul s-a ascuns în Fenicia.

După trei ani şi jumătate, proorocul s-a întors la curtea lui Ahab şi, rugându-se la Dumnezeu, o ploaie a binecuvântat tot ţinutul, dovedind oamenilor credinţa cea adevărată. Atunci, oamenii au strigat: "Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!".

Se spune că la naşterea lui Ilie, tatăl său a văzut oameni îmbrăcaţi în alb învelindu-l în scutece de foc şi, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieţi.

Potrivit sfinţilor părinţi, încă din copilarie, Ilie ţinea strict toate poruncile Legii şi se ţinea în permanenţă în faţa lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat şi rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul şi făcură din el modelul vieţii mănăstireşti.

După 15 ani de profeţii, îndeplinind misiunea pe care i-o încredinţase Dumnezeu, Ilie se duse de la Galgalla Bethel însoţit de Elisei, care nu voia să-şi părăsească învăţătorul. De acolo se duseră la Ierihon.

Ajuns pe malul Iordanului, Ilie îşi luă haina din piele de oaie, o înfăşură şi lovi apele, care se despărţiră pentru a-i lăsa să treacă pe uscat.

Când Elisei îi ceru să primească îndoită parte din harul său profetic, Ilie îi răspunse: “Dacă mă vei vedea pe când voi fi înălţat la cer, aşa ţi se va da”.
Şi pe când mergeau ei astfel prin pustiu tăifăsuind, un car de foc tras de cai scăpărători apăru între ei. Ilie urcă în car şi fu “ca” luat în cer (sfinţii părinţi au subliniat că acest “ca” arată că Ilie nu a fost dus cu trupul la Cer, fapt imposibil înainte de învierea şi înălţarea lui Hristos, dar că a scăpat morţii, precum Enoh şi a fost reţinut de Dumnezeu într-un loc necunoscut, până în ultima zi), într-un rotocol, în timp ce Elisei striga: “Părinte, Părinte, carul lui Israel şi caii săi!”.


Elisei a luat haina Profetului care căzuse peste el şi, lovind apele de două ori, putu să traverseze Iordanul, fiind salutat de Fiii Profetului care strigau: “Duhul lui Ilie s-a lăsat asupra lui Elisei!”.

Sfântul Ilie Prooroc s-a înălţat la Cer cu tot cu trup, fără a muri, la fel cum s-a întâmplat şi cu Enoh, un alt mare profet. În Scriptură se spune că, la sfârşitul lumii, Ehoh şi Ilie se vor întoarce pe pământ, vor fi martirizaţi, şi vor primi moartea fizică, firească pentru orice muritor.


Eleonora Lisnic


Sfântul Foca, sărbătorit la 4 august în Republica Moldova


Cei mai mulţi dintre creştinii ortodocşi din Republica Moldova se conduc de calendarul bisericesc iulian (de stil vechi, al  Bisericii Ruse) şi joi, 4 august, pomenesc Mutarea moaştelor Sfântului Foca-episcopul din cetatea Sinope la Constantinopol. Totodată, în această zi este cinstit şi un alt sfânt cu numele Foca.
Creştinii din Republica Moldova dau o mare importanţă sărbătorii din 4 august - pe lângă faptul că participă la Liturghie în număr mare, sunt foarte prudenţi cu focul pe parcursul întregii zile, iar gospodinele preferă să nu gătească, existând credinţa populară că cei împovăraţi de păcate se pot frige.

Nu doar românii asociază numele sfântului cu focul
(Foc – Foca). Acelaşi lucru îl fac şi creştinii ortodocşi ruşi, care, de asemenea, îl consideră protector al pompierilor şi în caz de incendii. În primele secole creştine, Sfântul Foca era considerat mai ales protector al marinarilor şi în caz de înec.

Aşadar, la 4 august, conform calendarului de stil vechi,
(respectiv, 23 iulie pe stil nou), ortodocşii pomenesc Mutarea moaştelor Sfântului Mucenic Foca din Sinope, cetatea în care s-a născut şi a fost episcop, la Constantinopol (fosta capitală a Imperiului Roman de Răsărit şi a Imperiului Bizantin, Istanbulul de astăzi, numele original: Bizanţ).

Sfântul Sfinţit Mucenic Foca a fost episcop în Sinope
(astăzi pe ţărmul turcesc al Mării Negre) şi a murit ca un martir în anul 117, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Traian (98-117). Unele surse spun că a fost lăsat să moară într-o baie încinsă.

Strămutarea moaştelor a fost decisă după numeroase tămăduiri şi minuni săvârşite la mormântul din Sinope.


Moaştele sfântului mucenic au fost strămutate la Constantinopol în ziua de 23 iulie a anului 403 sau 404, potrivit Bisericii Române.

Biserica Rusă consideră, însă, că era o zi de 22 iulie, anul 403 sau 404. Din acest motiv, în cazul acestei sărbători, între cele două calendare bisericeşti există un decalaj de doar 12 zile (nu de 13, cum este firesc).

Sfântul Foca este pomenit şi cinstit la 22 septembrie după calendarul bisericesc gregorian
(Biserica Ortodoxă Română) şi cu 13 zile mai târziu, la 5 octombrie, după calendarul bisericesc iulian (Biserica Ortodoxă Rusă).

Sinaxarele vorbesc despre trei sfinţi mucenici cu numele Foca - "episcopul”, "grădinarul"
(tot din Sinope) şi un al treilea, care a “strălucit cu toate faptele cele bune” şi a fost martirizat prin spânzurare pe vremea împăratului Traian. "Episcopul" şi "grădinarul" sunt pomeniţi toamna, în ziua menţionată.

Cu adevărat, nenumăraţi şi, de multe ori, neştiuţi de oameni sunt sfinţii lui Dumnezeu!Despre sfântul Mucenic Foca “grădinarul” se spune că şi-a săpat singur mormântul, chiar în grădina casei sale, în noaptea în care i-a adăpostit pe ostaşii trimişi să-l execute.


Iată cum este povestită întâmplarea în sinaxare:


“Sfântul Mucenic Foca a trăit în Sinope, în timpul împăratului Traian. Auzind dregătorul cetăţii Sinope că Foca se închină lui Hristos, a trimis ostaşii să-l ucidă. Văzându-i, din gradină, trecând pe uliţă, Foca i-a strigat:
“Pe cine căutaţi?”.  Ostaşii au răspuns: “Căutăm pe Foca!”

Mucenicul, înţelegând că i s-a apropiat sfărşitul pământesc, le-a zis:
“Veniţi la mine şi eu vă voi spune unde îl găsiţi, îl cunosc foarte bine”.

I-a primit în casa lui şi i-a ospătat din belşug. La masă, dialogul a continuat:


-    Şi pentru ce pricină căutaţi pe omul acela?
-    Ne-a trimis mai marele să-l ucidem pentru că este creştin!
-    Rogu-vă, stăpânii mei, rămâneţi până mâine în casa mea, veselindu-vă, mâncând şi bând, iar dimineaţa eu îl voi da vouă, că nimeni nu-l cunoaşte ca mine. Singur îl voi aduce şi-l voi da în mâinile voastre.


În acea noapte, mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus în grădină, a mângâiat pentru ultima dată florile, şi-a săpat apoi mormântul, a împărţit haine şi mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineaţa, când ostaşii l-au întrebat unde este Foca, le-a răspuns:
“Eu sunt!”.

Cutremuraţi, aceştia, deşi nu le venea să creadă, au împlinit porunca dregătorului păgân.”

 
Eleonora Lisnic  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului