luni, 21 noiembrie 2011

“Bender!” Cine-şi mai aduce aminte de “Tighina”… “Regiunile de pe cele două maluri ale Nistrului” – noţiune din comunicatul Guvernului


În comunicatul Serviciului de presă al Guvernului despre întrevederea din 21 noiembrie a premierului Vlad Filat cu Igor Smirnov apare sintagma „regiunile de pe cele două maluri ale Nistrului”.

Noţiunea nu putea fi trecută cu vederea în situaţia în care un responsabil al administraţiei separatiste susţinea zilele trecute că Tiraspolul va accepta reluarea dialogului oficial doar dacă va fi recunoscut ca parte egală la masa tratativelor.


Sintagma din comunicatul de presă nu se regăseşte în declaraţia comună semnată de Filat şi Smirnov (cu privire la reluarea dialogului oficial), documentul operând cu noţiunea consacrată „cele două maluri ale Nistrului”.


De asemenea, în comunicatul oficial de la Guvern, oraşul Tighina este numit în exclusivitate „Bender”, conform numelui acreditat de sovietici.


Pe hărţile administrative ale Republicii Moldova figurează următoarea denumire pentru vechea cetate: „Bender (Tighina)”.


Premierul Vlad Filat a utilizat şi el exclusiv denumirea de „Bender”, iar presa, citând informaţiile oficiale, a procedat de aceeaşi manieră – o situaţie care poate conduce la eliminarea totală a numelui vechii cetăţi Tighina din limbajul uzual şi din memoria colectivă a cetăţenilor Republicii Moldova.

Tighina se află pe malul drept al Nistrului, aflându-se de jure sub controlul Comisiei Unificate de Control, funcţia de comandant militar al oraşului fiind deţinută de un ofiţer rus.
Regimul separatist de la Tiraspol insistă că oraşul este parte a regiunii separatiste transnistrene, la fel cum Chişinăul controlează sate de pe malul stâng al Nistrului, din raionul Dubăsari.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info


Un comentariu:

  1. Un nou proiect:
    cenaclul “Flacara Re-Unirii “:
    http://www.blogger.com/comment.g?blogID=5780050122735159310&postID=5445298011159321984

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului