luni, 12 decembrie 2011

Ce a discutat în secret Vlad Filat la Bruxelles. Oficial: Au început negocierile privind Zona de Comerţ Liber RM-UE

Vlad Filat a fost la Bruxelles, unde a lansat negocierile privind Zona de Comerţ Liber RM-UE

Prim-ministrul Vlad Filat a efectuat luni, 12 decembrie, o vizită la Bruxelles, unde a participat la ceremonia oficială de lansare a negocierilor privind instituirea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (DCFTA) şi s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit Serviciului de presă al Guvernului.

Respectivele negocieri RM-UE au fost lansate astăzi, deşi, la 3 decembrie, Serviciul de presă al Guvernului informa că prima rundă de negocieri pentru instituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) între Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi lansată oficial în ianuarie 2012, la Chişinău, în prezenţa Comisarului Karel De Gucht.


La ceremonia de lansare a negocierilor de la Bruxelles au participat Karel de Gucht, Comisar european pentru Comerţ, şi Radoslaw Sikorsky, ministrul de Externe al Poloniei, ţară ce deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene. Vlad Filat a fost însoţit de Natalia Gherman, ministru adjunct de Externe, Viorel Guţu, ministru adjunct al Agriculturii, şi Octavian Calmîc, ministru adjunct al Economiei.

În cadrul întâlnirii dintre Vlad Filat şi Herman Van Rompuy “au fost abordate subiecte ce vizează dialogul moldo-comunitar, progresele înregistrate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană, precum şi stadiul actual de soluţionare a problemei transnistrene”, se arată în comunicatul Guvernului.

Deşi nu se menţionează în comunicat, este posibil ca premierul să fi discutat cu Herman Van Rompuy despre ultimele evoluţii de pe scena politică a Republicii Moldova şi apropiatele alegeri prezidenţiale, programate pentru 16 decembrie.

Premierul a declarat zilele acestea că şi-ar dori ca Marian Lupus să garanteze că PDM nu va face alianţă de guvernare cu Partidul Comuniştilor. Într-un asemenea context, premierul Vlad Filat ar fi putut aborda şi la întrevederea cu Herman Van Rompuy tema respectivelor garanţii.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului