marți, 13 decembrie 2011

Cine a câştigat alegerile din Transnistria vom afla la 14 decembrie (Update)

Nou: Rezultatul alegerilor din Transnistria a fost anunţat

 

Rezultatul alegerilor din Transnistria va fi anunţat miercuri. Părerea ambasadorului Ucrainei


Cei patru deputaţi din Duma de Stat a Rusei care au fost observatori la „scrutinul prezidenţial al rmn” din 11 decembrie au plecat astăzi de la Tiraspol, declarându-se dezamăgiţi de faptul că rezultatul alegerilor aşa şi n-a fost anunţat. În opinia lor, nu există temei pentru anularea rezultatelor alegerilor.

Întârzierea îi nemulţumeşte şi pe locuitorii regiunii transnistrene.

Comisia electorală a „rmn” era aşteptată să vină cu un bilanţ preliminar luni, 12 decembrie, lucru care nu s-a întâmplat. Anunţarea rezultatelor a fost amânată pentru marţi, 13 decembrie, după care autoritatea electorală şi-a mai luat un răgaz, afirmând că va face declaraţiile miercuri, 14 decembrie.

Liderul transnistrean Igor Smirnov, care cere anularea rezultatelor scrutinului, acuzând multiple încălcări, a avut astăzi o întrevedere cu observatorii străini la alegeri. Unii i-au dat dreptate că s-au înregistrat şi încălcări. În general, însă, observatorii susţin că scrutinul a fost „democratic” sau „chiar mai democratic decât în unele ţări din Occident”, după cum s-au exprimat unii.

„Alegerile din Transnistria arată că evenimentele evoluează nu conform scenariului rusesc”, a declarat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, pentru ziarul „Deni”.

Ambasadorul a comparat alegerile de la Tiraspol cu cele din Osetia de Sud, „unde n-a funcţionat sprijinul acordat de partea rusă”.

„Noi nu recunoaştem oficial aceste alegeri. Prin urmare, cum va decide acolo poporul, aşa va fi şi noi vom accepta acea poziţie”, a precizat ambasadorul Ucrainei.

„Comisia electorală centrală a amânat anunţarea rezultatelor pentru miercuri. Faptul sugerează că situaţia este ambiguă şi complicată. În plus, ei au majorat bazinul electoral cu 4% (prin liste suplimentare – n.red.), adică rata de participare la vot a crescut de la 56% până la 60%. Aceasta te determină să ai nişte reflecţii referitoare la utilizarea celor 4 procente. În al treilea rând, lucrurile evoluează spre un al doilea tur al alegerilor. Dar, deocamdată, nu este clar cine dintre cei trei candidaţi va trece în al doilea tur”, a comentat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova.

Evgheni Şevciuk savurează victoria şi nu este dispus să cedeze

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului