miercuri, 21 decembrie 2011

„Kolskaia” „nu era o navă de croazieră” – acuzaţiile petroliştilor care au supravieţuit tragediei

În regiunea Murmansk, Federaţia Rusă, a fost zi de doliu la 20 decembrie, când au fost înmormânţaţi oamenii înecaţi în rezultatul scufundării platformei petroliere „Kolskaia”. Peste o jumătate dintre cei 67 de angajaţi la „Kolskaia” erau locuitori ai acestei regiuni. Un grup de psihologi s-a deplasat de la Moscova la Murmansk, pentru a le veni în ajutor rudelor celor decedaţi.

Platforma petrolieră “Kolskaia” s-a scufundat în marea Ohotsk (Extremul Orient rus) la 17 decembrie. Doar 14 persoane au fost salvate, la scurt timp după accident. Presa rusă relata la 19 decembrie că salvatorii au scos din apă 16 cadavre, dar ulterior s-a declarat că erau doar 14.

De atunci – fără noutăţi. Informaţiile oficiale spun că soarta a zeci de persoane rămâne a fi necunoscută, însă şansele că ar fi supravieţuit cineva sunt aproape nule.

Operaţiunile de salvare au continuat în tot acest răstimp, dar prognoza meteo începând cu 23 decembrie este alarmantă: vânt cu o viteză de 24-25 de metri pe secundă şi valuri de 5 metri.

Platforma petrolieră efectua o misiune de prospecţie în vestul peninsulei Kamceatka pentru compania “Gazflot”, o filială a “Gazprom”. “Kolskaia”, trasă de un remorcher şi un spărgător de gheaţă, se îndrepta dinspre Kamceatka spre insula Sahalin.

Conform cercetărilor preliminare, tragedia a fost provocată de nerespectarea regulilor de remorcare în condiţii meteo dificile, caracterizate prin rafale puternice de vânt şi valuri de câţiva metri înălţime.

„De parcă se filma un film…”, îşi aminteşte despre momentul catastrofei unul dintre petroliştii-supravieţuitori, Serghei Grauman, poticnindu-se de cuvinte şi tresărind, relatează postul de televiziune “NTV”.

Continuarea: Tragedia „Kolskaia”: supravieţuitorii acuză

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului