joi, 12 ianuarie 2012

Cât de previzibilă era decizia Curţii Constituţionale? O nouă şansă pentru reflecţii – editorial Elldor.Info


***La 12 ianuarie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale două hotărâri ale Parlamentului: cea prin care organul legislativ a recunoscut alegerile prezidenţiale din 16 decembrie 2011 şi hotărârea prin care a fixat alegerile repetate pentru 15 ianuarie 2012.

***Mihai Godea a cerut ca scrutinul din 16 decembrie 2011 să fie declarat neconstituţional din cauză că majoritatea deputaţilor şi-au demonstrat buletinele după ieşirea din cabina de vot, astfel încât să-şi facă publică opţiunea.

***Curtea Constituţională i-a dat dreptate, constatând că principiul votului secret a fost încălcat. Judecătorii Curţii Constituţionale au constatat că secretul votului trebuie respectat integral – din cabina de vot până la depunerea buletinului în urnă.

***La 16 decembrie 2011, Mihai Godea şi-a îndoit buletinul de vot şi l-a depus în urnă fără a-l arăta nimănui. Avea un plan. De unul singur, însă?

***Pauza intervenită în procesul electoral după decizia Curţii este favorabilă actorilor politici de prim-rang, chiar şi celor care doresc să apară indignaţi în ochii publicului – fiecare din ei are un nou prilej pentru a trage de timp şi de a pune la punct noi scheme.

***Miza este una singură şi valabilă pentru toţi: ori instalează un şef de stat convenabil partidului cu forţele din actualul legislativ, ori determină dizolvarea forului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate într-un moment prielnic pentru formaţiune.

Cât de previzibilă pentru decidenţii politici a fost decizia Curţii Constituţionale din 12 ianuarie? Garanţii de sută la sută poate că nu avea nimeni, dar cel puţin este clar că s-a admis o asemenea posibilitate, chiar dacă liderii politici neagă acest fapt.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului