vineri, 6 ianuarie 2012

Precizări despre Zona de Securitate de pe Nistru şi forţele de pace

army.md

Mandat internaţional = mandat OSCE? Viitorul misiunii pacificatoare de la Nistru


Reprezentanţii Chişinăului au propus în repetate rânduri, pe parcursul ultimilor 10-15 ani, crearea unui batalion mixt de menţinere a păcii, cu un comandament unic şi un regulament de activitate recunoscut pe plan internaţional, bunăoară cel al forţelor de menţinere a păcii aflate sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Încă în 1995 Republica Moldova a cerut oficial ca misiunea de pace să fie condusă de OSCE.

Pe de altă parte, experţi de la Chişinău şi străini semnalau că OSCE n-a desfăşurat nicio operaţiune de pacificare în corespundere cu regulile şi principiile consacrate ale pacificării, în timp ce Uniunea Europeană (UE) are experienţă în domeniu.

Zilele acestea, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a cerut “înlocuirea forţelor militare de menţinere a păcii cu o misiune de poliţie civilă sub control UE şi ONU”.

Relevăm, în context, că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației separatiste de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

La ora actuală, Comisia Unificată de Control (CUC) este responsabilă de situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru.
Acest organism a fost creat în 1992, după încheierea conflictului armat de pe Nistru.
Din CUC fac parte delegaţii ale Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.
OSCE are statut de observator în CUC, din anul 1994.
De la sfârşitul anului 1998, au fost acreditaţi şi 10 observatori militari din partea Ucrainei.

Zona de Securitate de pe Nistru, cu 15 posturi de control ale forţelor de pace, are lungimea de 225 km, lăţimea de 12-20 km şi cuprinde 110 localităţi, cu aproximativ 700.000 de locuitori.

Pacea în regiune este asigurată de trupe ale Rusiei, Republicii Moldova şi ale regiunii transnistrene separatiste, conform acordul moldo-rus din 1992, cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului din regiunea transnistreană (acordul “de încetare a focului”, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova).

În contingentul Federaţiei Ruse sunt 335 militari; în cel al Republicii Moldova – 453 militari; în contingentul administraţiei de la Tiraspol – 490 militari, conform datelor publicate în presă şi neinfirmate de oficiali.

Pacificatorii Chişinăului supraveghează doar sectorul din dreapta Nistrului al Zonei de Securitate, în timp ce segmentul din stânga Nistrului este monitorizat de militari-pacificatori ruşi şi transnistreni.

Articol complet: Mandat internaţional = mandat OSCE? Viitorul misiunii pacificatoare de la Nistru
 
Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului