luni, 2 ianuarie 2012

Situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru, în prim-planul agendei Guvernului şi atenţiei publice. Vadim Pisari, tânărul împuşcat de pacificatorul rus, era membru al PLDM


Decesul lui Vadim Pisari, tânărul de 18 ani din Pârâta împuşcat de un ofiţer al trupelor ruse de pace în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012, a impus pe agenda autorităţilor moldovene de la acest început de an şi în prim-planul atenţiei publice chestiunea conflictului transnistrean, relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă şi formatul trupelor de pace din Zona de Securitate de pe Nistru.
Vadim Pisari a decedat la Spitalul de Urgenţă din Chişinău la 1 ianuarie.

Vadim Pisari era membru al PLDM, formaţiune condusă de prim-ministrul Vlad Filat. 

Poziţia oficială a Republicii Moldova este că moartea cetăţeanului său putea fi evitată. Ca o soluţie extremă, militarii ruşi din forţele de pace puteau trage în pneurile autoturismului, pentru a-l opri, dar nu în şoferul acestuia, apreciază responsabili moldoveni din domeniul internelor, securităţii şi apărării. 

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, declară că a fost un „incident tragic”, dar subliniază că tânărul ucis a avut partea sa de vină.

Procuratura Dubăsari a iniţiat o anchetă.


Continuarea: Acţiuni de protest şi cereri de înlocuire a actualelor trupe de pace. 
Moartea lui Vadim Pisari impune în prim-planul agendei Guvernului situaţia din Zona de Securitate de pe Nistru (sinteză)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului