luni, 20 februarie 2012

Oficial: 16 OZN-uri au trecut pe deasupra Republicii Moldova în 2011

În 2011 au fost constatate 16 survolări neautorizate ale spaţiului aerian al Republicii Moldova. Oficial, nu sunt comunicate detalii despre autorii acestora.

Cel mai recent caz de survolare neautorizată făcut public datează din 2010 – este vorba despre avionul de mici dimensiuni din Ucraina părăsit de pilot pe un câmp din nordul republicii.

Într-o declaraţie pentru Publika TV, şeful Comandamentului Forţelor Aeriene, Vadim Cemârtan, vorbea despre 16 survolări ilegale în 2011, fără a preciza din ce direcţii au provenit acestea.

Teoretic, ar trebui să admitem că survolările neautorizate ale spaţiului aerian au fost mai multe decât numărul anunţat oficial. Vadim Cemârtan menţionează că tehnica din dotare, exploatată de vreo 40 de ani, nu permite depistarea avioanelor care zboară la mică înălţime.

Tot ce-i posibil, „OZN”-urile se deplasează nestingherite în continuare. („OZN” se descifrează ca Obiect Zburător Neidentificat.)

În ideea de a îmbunătăţi monitorizarea şi protejarea spaţiului aerian al Republicii Moldova, Ministerul Apărării a propus, iar Parlamentul a adoptat vineri, 17 februarie, în prima lectură, un proiect de lege referitor la modul de acțiune împotriva survolărilor neautorizate.

Proiectul prevede reînnoirea echipamentului de radiolocaţie, dar şi achiziţionarea, până în 2015, a 8 avioane de luptă şi 8 elicoptere de luptă.

S-a argumentat că avioanele şi elicopterele de luptă sunt necesare pentru operaţiunile de interceptare şi, eventual, de nimicire a intruşilor.

Responsabilii din Armată au precizat că Republica Moldova are acum 6 avioane de luptă, model “MIG-29”, moştenite de la URSS, dar că nici unul dintre ele nu este funcţional. De asemenea, Republica Moldova are 9 elicoptere, toate de transport, 4 dintre ele fiind angajate în misiunile ONU din Afganistan.

Pentru cele 8 avioane şi 8 elicoptere de luptă menţionate în proiect ar fi necesare 240 de milioane de dolari. Banii ar urma să fie alocaţi de la Bugetul de Stat, dar şi din finanţări externe, neprecizate.

Opinia publică a fost scandalizată de faptul că 240 de milioane de dolari echivalează cu tocmai 10% din Bugetul de Stat pe 2012. Din această perspectivă, într-adevăr, suma pare imensă.

Raportată însă la costul unui avion de luptă nou, aceeaşi sumă pare prea mică.

De exemplu, cel mai nou avion de luptă al Rusiei, „Suhoi T-50”, producţia în serie a căruia va începe în 2015, va costa aproximativ 100 de milioane de dolari. Trebuie menţionat că acest avion supersonic invizibil pentru radar costă mai ieftin decât aparatele de zbor din aceeaşi clasă ale altor producători mondiali.

Prin urmare, cu cele 240 de milioane de dolari poţi cumpăra doar 2 avioane de luptă noi de ultimă generaţie.
Proiectul votat în prima lectură face referire la tocmai 8 avioane şi 8 elicoptere.

Întrebare: le vom lua la mâna a doua, de prin hangarele celor care vor să scape de ele, pentru ca mai apoi să le lăsăm să ruginească după exemplul „MIG”-urilor?

În nota explicativă a proiectului se vorbeşte despre aparate de zbor care ar urma să rezolve problemele actuale şi să asigure performanţă.

În situaţia în care vecinii Republicii Moldova au şi spaţii aeriene mult mai vaste şi, indiscutabil, mai bine protejate, ar fi mai judicios ca Armata de la Chişinău să-şi concentreze atenţia pe necesitatea achiziţionării de echipamente moderne de monitorizare a spaţiului aerian şi a unor elicoptere de luptă, care pot fi uilizate, pragmatic, şi în scop de transport. Echipamente şi elicoptere noi, nu la mâna a doua.

“Mijloacele de radiolocaţie sunt primordiale. Astăzi, partenerii noştri ar fi mai interesaţi de controlarea de către noi şi de gestionarea corectă a spaţiului aerian, prin monitorizarea lui şi a fiecărui aparat care zboară, decât în a investi în aviaţie”, sublinia Ion Coropcean, fost comandant al Armatei Naţionale, specialist în apărare antiaeriană, citat de Publika TV.
Din perspectiva descrisă mai sus, pare să aibă dreptate.

Eleonora Lisnic
Elldor.Info: Oficial: 16 OZN-uri au trecut pe deasupra Republicii Moldova în 2011


Republica Moldova cumpără avioane şi elicoptere de luptă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului