sâmbătă, 11 februarie 2012

Portretul-robot al viitorului candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova

Foto: europalibera.org
Candidatul la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova urmează a fi convenit între Vlad Filat, Marian Lupu şi Igor Dodon, respectiv, de forţele politice pe care aceşti lideri le au în spate.

Mihai Ghimpu a declarat public că renunţă la funcţia de preşedinte al Parlamentului, care îi revine Partidului Liberal conform partajului stabilit în acordul de constituire al AIE, dar şi la dreptul de a propune un candidat la Preşedinţie, care i-a fost propus, la schimb, de colegii săi din alianţă.

În seara zilei de vineri, 10 februarie, Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au declarat într-o emisiune a postului public TV „Moldova 1” că AIE renunţă la ideea de a desfăşura un referendum constituţional în scopul simplificării alegerii şefului statului, în speranţa că acesta ar putea fi ales cu ajutorul celor trei deputaţi socialişti, în frunte cu Igor Dodon.

Din declaraţiile făcute public de liderii AIE, reiese că Vlad Filat şi Marian Lupu i-au propus lui Mihai Ghimpu să desemneze candidatul, dar acesta a refuzat un asemenea privilegiu.

În ajun, Vlad Filat i-ar fi prezentat lui Mihai Ghimpu un „portret-robot” al viitorului candidat. Deocamdată, criteriile respective n-au fost date publicităţii.

Este evident, însă, că, pentru a fi susţinut, viitorul candidat la Preşedinţie ar trebui să fie reprezentativ şi agreat de toate forţele politice pe voturile cărora se contează.

Socialiştii lui Igor Dodon n-ar vota, bunăoară, un candidat care şi-a asumat public identitatea de român.
De asemenea, pentru a fi agreat, viitorul candidat ar trebui să fie adeptul ferm al principiului „consolidării statalităţii Republicii Moldova” şi să împărtăşească principiul enunţat recent în faţa corpului diplomatic de Marian Lupu: „Partener strategic pentru Republica Moldova este în continuare Federaţia Rusă”.

Totodată, candidatul ar urma să fie suficient de cosmopolit şi pragmatic în plan intern şi extern pentru a corespunde viziunilor politice ale PLDM.

Mihai Ghimpu declară că nu votează o „păpuşă”. Opiniile lui Igor Dodon şi Vladimir Voronin

Eleonora Lisnic
Elldor.Info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului