vineri, 17 februarie 2012

Pregătiţi pentru orice? Arca neamului ar trebui construită în Carpaţi, spune Mircea Druc


Ce te faci dacă întregul continent este afectat de secetă sau dacă se produc alte fenomene extreme cu efecte devastatoare?
Poţi să umbli cu mâna întinsă pe la porţile altora şi să ceri de mâncare – n-ar fi o premieră.
Dar dacă nici alţii n-au ce să-ţi dea? Supravieţuieşte naţia care merită.

În timp ce unele neamuri se lasă hipnotizate de jocurile politico-economice şi acceptă să facă figuraţie în marele spectacol al liderilor pe care şi i-a instalat la putere, altele au grijă de viitor.

Pentru a proteja resurse importante pentru reluarea vieţii în cazul unei eventuale catastrofe, dar şi pentru a lăsa o moştenire sigură generaţiilor viitoare, Norvegia şi-a construit un buncăr, “o adevărată Arcă a lui Noe”, într-o cavernă săpată într-un munte arctic.

În acel tunel a depozitat, încă la începutul anului 2008, 100 de milioane de seminţe (nemodificate genetic) din patrimonul agriculturii sale şi biodiversităţii.

Grandioasa “cămară” a Norvegiei se află la o distanţă de 1.000 de kilometri de Polul Nord, în arhipelagul Svalbard, în nordul ţării.

Compartimentele cu “provizii” vor rămâne îngheţate şi vreme de 200 de ani, chiar în caz de încălzire globală.
“Arca Norvegiei” constă din trei încăperi îngheţate cu dimensiunile de 27 x 10 metri şi are o capacitate de stocare de 4,5 milioane de eşantioane de seminţe, din toate varietăţile de plante pe care le consumă oamenii în alimentaţie.

Cum ar trebui să se îngijească neamul nostru de supravieţuirea şi perpetuarea sa?

Rezervele noastre strategice ar fi în siguranţă numai în Carpaţi, numai în munţi ar putea fi “adăpostite antiatomic, antiseismic, ferite de calamităţi, la cel puţin 100 de metri sub pământ”, apreciază Mircea Druc, fost premier la Chişinău (mai 1990 – mai 1991).

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului