vineri, 20 aprilie 2012

Dmitri Rogozin pune 5 condiţii pentru soluţionarea diferendului transnistrean

Dmitri Rogozin pune 5 condiţii pentru soluţionarea diferendului transnistrean şi cere:
Politicienii să fie “moldoveni”, nu “români”
La Chişinău să nu mai răsune declaraţii despre unirea cu România
Republica Moldova să devină federaţie sau confederaţie

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru regiunea transnistreană separatistă a Republicii Moldova, vorbeşte într-un interviu acordat publicaţiei moscovite “Kommersant” despre vizita pe care a efectuat-o la Chişinău şi Tiraspol în zilele de 16 şi 17 aprilie.


„Ce ar trebui să facă moldovenii pentru a avea garanţia statului comun?”, se întreabă Dmitri Rogozin şi răspunde la această întrebare formulând cinci condiţii:
În primul rând, să recunoască Transnistria ca parte egală la dialog.
Fără aceasta nu va fi nicio conciliere.
În al doilea rând, ei trebuie să găsească un numitor comun pentru aprecierea tragediei de acum 20 de ani. Să se lămurească unii cu alţii, să clarifice motivele.
În al treilea rând, trebuie create condiţii economice normale pentru supravieţuirea ambelor maluri ale Nistrului.
În al patrulea rând, să fie recunoscut rolul Rusiei de singurul stat care dispune de autoritate politică şi de forţă (militară) în această regiune. Să nu încerce să se joace de-a şoarecele şi pisica incluzând în calitate de mediatori părţi care n-au nici în clin, nici în mânecă cu această regiune.
În al cincilea rând, să înţeleagă că un asemenea viitor stat comun se poate forma exclusiv în baza principiului de federaţie sau confederaţie”.

Notă: Printr-un document semnat la 18 aprilie 2012, la Viena, în cadrul tratativelor în formatul “5+2″, participanţii la procesul de soluţionare a diferendului transnistrean, inclusiv Rusia, s-au angajat “să se abţină de la avansarea precondiţiilor”. 

Elldor.Info, pe larg: Dmitri Rogozin: La Chişinău i-am dezamăgit pe cei care aşteptau să scot un ciocan şi să-i pocnesc în frunte


Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului