joi, 30 august 2012

Luna Plină şi Luna Albastră


De ce este deosebită Luna Plină din 31 august 2012. Există şi Lună Albastră!

Faza de Luna Plină se produce atunci când Luna se află la exact 180 de grade de Soare și vedem atunci, iluminată complet, întreaga emisferă selenară îndreptată înspre Pământ, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

În august 2012 avem două Luni Pline – prima s-a produs la 2 august (6:27), iar pe cea de-a doua o vom observa la 31 august (16:57).

Înregistrăm două evenimente de acest fel de fiecare dată când faza de Lună Plină se produce în primele două zile ale unei luni cu durata de 31 de zile. (Iniţial, luna august avea 29 de zile, dar Iulius Cezar i-a adăugat încă două zile prin anul 45 î.Hr.)

Abia în iulie 2015 vom mai avea două Luni Pline într-o singură lună.

Numele de Lună Albastră nu se referă la culoarea satelitului Pământului – aşa a ajuns să fie numită cea de-a doua Lună Plină observată într-o lună calendaristică.


Termenul de “Lună Albastră” pentru un asemenea eveniment a apărut, dintr-o eroare, într-un articol semnat de astronomul James Hu Pruitt în revista “Sky&Telescope”, în 1946. Revista a recunoscut greşeala în 1999, precizând că era vorba despre Luna Plină.

Două “Luni Albastre” (două luni calendaristice cu câte două Luni Pline) într-un singur an este un fenomen rar – se întâmplă aproximativ o dată la 19 ani.
 
Anul 1999 a fost cu două “Luni Albastre” – au fost două Luni Pline şi în ianuarie, şi în martie.
În vorbirea curentă, expresia “Lună albastră” sau “o dată la lună albastră” are sensul de “ceva ce se întâmplă foarte rar”.

Şi totuşi, Luna Albastră a fost văzută...Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului