miercuri, 12 decembrie 2012

Geminidele, ploia de meteori din decembrie


În noaptea de 12 spre 13 decembrie se va produce apogeul ploii de meteori Geminide, cu o frecvenţă de aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, îndreptându-se către Pământ cu o viteză de 35 de km pe secundă.
 

În decembrie, stelele cazătoare par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv, aceşti meteori se numesc Geminide.

Geminidele sunt mai lente decât alţi meteori şi dâra luminoasă pe care o lasă durează cel puţin o secundă.

Luna este în faza nouă zilele acestea, astfel încât stelele căzătoare pot fi văzute cu uşurinţă.
Meteorii pot fi observaţi, cu o frecvenţă de 40-50 pe oră, și în noaptea ce precede apogeul fenomenului sau în cea de după.
Anul, în primele zile ale lunii decembrie, Pământul intră într-o zonă în care se află praf de la asteroidul-cometă 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf se aprind, lăsând o dâră luminoasă pe cer: aşa apare steaua căzătoare.

De obicei, sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui trec din stare solidă în stare gazoază, eliberând praful prins în gheață. Asteroidul 3200 Phaeton prezintă doar o însuşire cometară: orbita în vecinătatea Soarelui, la numai 20 de milioane de kilometri. Phaeton nu se comportă ca o cometă: rămâne un obiect solid, fară coadă sau coamă. Savanţii presupun că Phaethon este o cometă stinsă ce a acumulat un strat de praf interplanetar de-a lungul călătoriilor sale, dar care are un nucleu format din gheaţă, ca orice altă cometă.
“Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi” (meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer”, explică specialiştii de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pentru noi, Geminidele au punctul maxim în noaptea de 13 spre 14 decembrie, a precizat preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), Valentin Grigore, citat de Agerpres.
Curentul de meteori Geminide este activ anual în perioada 4-17 decembrie. Pentru a observa stelele căzătoare, e nevoie de cer senin şi lipsit de poluare luminoasă.


Mai multe detalii: Stele căzătoare vin din constelaţia Gemenii. Pregătiţi dorinţe pentru noul an! (Elldor.Info)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului